New York je slavil šestkrat v zadnjih sedmih letih. Foto: EPA
New York je slavil šestkrat v zadnjih sedmih letih. Foto: EPA
Mumbaj
Indija se vse bolj prebija v ospredje. Trenutno ima Mumbaj prednost pred New Delhijem. Foto: EPA

"Veliko jabolko" je moralo lani po petih letih kraljevanja na vrhu najbolj modnih mest sveta predati "lento" italijanskemu mestu, letos pa se mu zmaga ni več izmuznila. Raziskavo najbolj modnih mest sveta je sicer naredilo ameriško podjetje Global Language Monitor, ki spremlja pojavljanje določenih besed v različnih medijih.

"Sveto peterico" napadajo iz ozadja
New Yorku sledijo Hongkong, London, Pariz in Los Angeles, lanski zmagovalec Milano pa je padel šele na šesto mesto. Strokovnjaki so tudi opazili, da se je letos prvič zgodilo, da je bila "sveta peterica" - pet tradicionalnih modnih prestolnic sveta (New York, Pariz, London, Milano in Rim) - "poražena", torej da ni zasedla pet najvišjih mest na lestvici. To kaže na pojav novih mest na drugih koncih sveta, ki bodo pisala modne smernice v prihodnje.

"Novi rod" mest, ki gostijo vplivne modne oblikovalce, prirejajo odmevne modne revije in so na sploh središča modnega dogajanja, predstavljajo Hongkong, Madrid in Melbourne. Ne gre pozabiti niti Indije, kjer se odvija boj za prevlado med dvema velemestoma Mumbajem in New Delhijem - letos je slednji nekoliko zaostal. V Latinski Ameriki pa je Sao Paulo obdržal prednost pred tekmeci Rio de Janeirom, Buenos Airesom in Ciudadom de Mexicom.

Opazen preboj na modni zemljevid so naredila tudi mesta Amsterdam, Cape Town, Johannesburg in Dunaj.

Seznam najboljših 20 modnih mest leta 2010:
1. New York
2. Hongkong
3. London
4. Pariz
5. Los Angeles
6. Milano
7. Sydney
8. Miami
9. Barcelona
10. Madrid
11. Melbourne
12. Šanghaj
13. Sao Paulo
14. Tokio
15. Singapur
16. Las Vegas
17. Amsterdam
18. Berlin
19. Rio de Janeiro
20. Moskva