Okrasitev pred oltarjem v baziliki bo dolga kar 80 metrov. Foto: EPA
Okrasitev pred oltarjem v baziliki bo dolga kar 80 metrov. Foto: EPA
Velikonočno krašenje bazilike v Vatikanu

V župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja v Kamniku sta mednarodno priznana cvetličarja Sabina Šegula in Peter Ribič izdelala aranžmaje, kakršni bodo letos krasili vatikansko baziliko, in pojasnila, kako poteka njuno delo.

"Ko prideva tja, sva v vrtnariji skupaj z vrtnarji, kjer tri dni izdelujemo aranžmaje in zadnji dan celotno kompozicijo prenesemo v baziliko ter jo tam sestavimo," je potek dela v Vatikanu opisal Ribič.

Paziti je treba na simboliko
Posebej je treba paziti na simboliko cvetja in barv, zato cvetličarji večinoma uporabljajo rumeno in belo cvetje v barvi vatikanske zastave. "Bela vrtnica predstavlja brezmadežno spočetje, rumena je simbol sonca, radosti," pojasnjuje Sabina Šegula.

Pri predstavitvi sta sodelovala tudi študenta višje šole za hortikulturo. "Naša želja je prenos dobre prakse na mlajše rodove, da bodo čim bolje poklicno usposobljeni," je povedal Ribič.

"Veliko se naučim med samim delom. Spoznaš veliko cvetja, vidiš, kako poteka delo, izveš veliko o pripravi cvetja, kako je videti projekt," je povedala študentka Katja Kamnikar, ki je sodelovala pri predstavitvi.

Okrasitev pred oltarjem v baziliki bo dolga kar 80 metrov. Cvetličarska mojstra pa morata pri svojem delu uporabiti cvetje, ki jima je tam na voljo. A cvetje ni dovolj, najpomembnejša sta domišljija in srce.

Velikonočno krašenje bazilike v Vatikanu