Nogomet je povsod priljubljena igra, ne glede na revščino. Tudi v Angoli. Foto: EPA
Nogomet je povsod priljubljena igra, ne glede na revščino. Tudi v Angoli. Foto: EPA
Angola, razminiranje
Angola je trenutno v obdobju povojne obnove. Foto: EPA

Vojna je državi zapustila uničeno pokrajino, minska polja, zmanjšala je število eksotičnih živali, ki so pred vojno napolnjevale narodne parke. Angolske oblasti je k uvajanju turizma spodbudil uspeh drugih afriških držav.

Načrtujejo izgradnjo najmanj šestih hotelov s petimi zvezdicami. Zavedajo se, da je turizem največja svetovna industrija, ki vsako leto v nekatere najrevnejše države prinese milijarde dolarjev. Ustvarja delovna mesta, zmanjšuje revščino, gradi nove ceste, letališča, hotele in bolnišnice.

Angola - glavno mesto Luanda - upa, da bo turizem zmanjšal res veliko revščino, ki pesti prebivalce. Od 13 milijonov jih kar 5 milijonov živi v glavnem mestu.
Kenijo, najbolje razvito afriško turistično državo, je lani obiskalo 600.000 turistov, ki so v državni proračun prispevali 12 odstotkov BDP-ja. V tem letu želijo število turistov še podvojiti.

Seveda obstaja pred turizmom tudi strah, saj naj bi prinašal "rjaveče dolarje". Prihod turizma namreč pomeni izginjanje prvotnih kultur, domačini se morajo seliti v obrobnejše predele in najboljše lokacije prepuščati hotelom in restavracijam.

Kaj lahko Angola ponudi?
Angola ima neokrnjeno obalo ob Atlantskem oceanu, tropske gozdove, gore, zanimive slapove, eksotične ptice in veliko divjih živali.

V Angoli menijo, da jim ni v prid dejstvo, da je Afrika zelo nemiren kontinent. Pa tudi na to imajo odgovor:"Ker je vojna v Sierra Leoneju, ljudje menijo, da ne smejo potovati v Afriko. Ko je bila vojna v Sarajevu, pa ljudi to ni ustavilo in so še vedno potovali, na primer v Francijo."

Na spletni strani, kjer lahko kupimo letalske karte, ponujajo lete tudi v Luando, glavno mesto Angole. Cene se gibljejo okoli 180.000 tolarjev.

RTVSLO/A. J.