Število levov v Keniji je okoli 2.500. Foto: EPA
Število levov v Keniji je okoli 2.500. Foto: EPA

V letnem poročilu kenijska uprava za narodne parke navaja, da so lani pri divjih lovcih zasegli več kot 1.200 nezakonito pridobljenih trofej, med njimi kože, slonovino, nosorogove roge in celo žive živali, ki so jih lovci ujeli v zaščitenih parkih in rezervatih.

Zaradi nezakonitega lova je bilo prijetih 2.134 ljudi, medtem ko so bili pri opravljanju svojih nalog ubiti trije čuvaji v naravnih parkih, še trije pa so bili huje ranjeni.

Eden od direktorjev uprave za narodne parke Paul Udoto je dejal, da omenjeni zločini negativno vplivajo na državo, saj prizadenejo celotno turistično industrijo, ki predstavlja četrtino kenijskega gospodarstva. Zato so oblasti predlagale še hujše kazni za divje lovce, ki se ne zmenijo za okolje in jih v njihovih dejanjih vodi izključno pohlep po denarju.

Kljub intezivni dejavnosti divjih lovcev pa iz Kenije prihajajo tudi spodbudne novice. Število ogroženih črnih nosorogov, katerih rogovi so priljubljene trofeje divjih lovcev, se je povzpelo na 560, potem ko jih je bilo še pred nekaj leti 234. Opomogla si je tudi slonja populacija, ki je na vrhuncu divjega lova štela 16.000 živali, danes pa jih je že 33.000.

G. V.