Prizor s plaže Diani v bližini Mombase. Foto: EPA
Prizor s plaže Diani v bližini Mombase. Foto: EPA

Vladne statistike so januarja 2008 naštele 55.906 tujih turistov, kar je za 44 odstotkov manj kot v istem obdobju lani (99.602). Številni turisti so namreč upoštevali nasvete svojih vlad, ki so jim odsvetovale pot v to vzhodnoafriško državo, kjer je bilo v etničnih spopadih od konca decembra naprej ubitih okoli 1.200 ljudi, še 250.000 pa jih je moralo zapustiti domove.

Prihodki od turizma so lani Keniji navrgli več kot milijardo ameriških dolarjev (65 milijard kenijskih šilingov), kar turizem kot panogo uvršča med največjega "prinašalca" tuje valute v državo. Kenija je sicer med najbolj priljubljenimi turističnimi destinacijami. Najbolj znana je po neokrnjenih belih plažah in safarijih, kjer mrgoli divjih živali.

Kljub neobetavnemu začetku leta pa opozicijski voditelj in novopečeni predsednik vlade Raila Odinga meni, da lahko turiste privabijo nazaj v naslednjih 6 mesecih. Februarja je kenijska turistična zveza ocenila, da bodo posledice političnih nemirov za turizem večje, kot so bile ob bombnih napadih leta 1998 in 2002. Za prva dva meseca je izpad prihodkov ocenjen na 15 milijard dolarjev.

A. V.