Djerba je poznana po čudovitih peščenih plažah ... Foto:
Djerba je poznana po čudovitih peščenih plažah ... Foto:
... in turkiznem, kristalno čistem morju.
Na tržnici boste gotovo našli kaj zase.

Prvi naseljenci so prijadrali prek Egejskega morja in s seboj prinesli umetnost lončarstva, ki je še danes zelo razvita. Feničani so zasadili prva oljčna drevesa. Danes so olive in olivno olje poleg turizma najpomembnejši vir prihodkov. Pozneje so otok naselili Kartažani in Rimljani, ki so za seboj pustili most, ki še danes povezuje otok s kopnim.

Kdo prihaja na Djerbo?
Poleti prihajajo večinoma Tunizijci pa tudi Evropejci, še največ Francozi, Nemci, Italijani in Angleži. V času dopustov in poletnih počitnic so hoteli polni mladih družin. Upokojenci pa preživijo svoj čas na Djerbi v času zunaj sezone.

Plaže
Djerba je znana po svojih peščenih plažah in turkiznem morju. Najboljše plaže so na severovzhodni obali. Večina tamkajšnjih plaž je v lasti zasebnega hotela v Zona Touristique. Bolj mirne plaže za manj ljudi so med mestoma Aghir in El-Kantar. V vseh hotelih so organizirani vodni športi, kot so deskanje, vožnja s skuterji in pedalini.

Poleg lepih plaž ...
Zanimivo arhitekturo Djerbe je moč videti v Houmt Souku. Muzej narodne umetnosti (rue Abdelhamid el-Kadhi) kaže na tradicijo otoka. Zunaj centra Houmta Souka, 25 minut hoje, se nahaja morski akvarij. Prava duša Djerbe je v sami notranjosti otoka. Sinagoga el-Ghriba v mestu er-Riadh je najstarejša v severni Afriki. V mestecu Geullala pa lahko najdete zanimiv muzej folklore in lončarstva.

Družinske aktivnosti
Vsi turistični centri so prilagojeni letovanju družin. V Houmt Souku lahko obiščete trdnjavo Borj el-Kebir, kjer lahko vidite kako je včasih izgledalo oporišče turškega pirata Draguta in njegovih ljudi. Djerba Explore v bližini Aghira je ogromen turistični kompleks z dobrim muzejem islamske umetnosti, krokodiljim parkom in odličnimi restavracijami.

Večer na Djerbi
Noči v Houmt Souku so mirne, saj se večina barov zapira ob osmih zvečer. V hotelih obstajajo nočni klubi, kamor prihajajo večinoma Evropejci in Tunizijci. Na Djerbi imajo tudi igralnico Grand Pasino Djerba, ki se nahaja v Zone Touristique in je odprta 24 ur na dan.

Restavracije
Večinoma služijo s postrežbo svežih morskih sadežev in rib, kot tudi s tradicionalno tunizijsko solato in kuskusom. V manjših restavracijah ponavadi ne strežejo alkohola. Ena izmed najbolj popularnih in cenejših restavracij v Houmt Souku je Restaurant de l'Ile. Pripravljajo zelo okusne jedi iz morskih sadežev, ki jih postrežejo skupaj z domačim vinom. Med najbolj drage restavracije spada Haroum. Njihova hišna specialiteta je kuskus z ribo.

A. M.