Mavrica nad plažo rajskega otoka. Foto: RTV SLO/T. V.
Mavrica nad plažo rajskega otoka. Foto: RTV SLO/T. V.

Otok so prvi odkrili portugalski pomorščaki, tem pa so sledili še Nizozemci, Francozi, pozneje tudi Britanci. V času britanskega kolonialnega vladanja so na otok kot delovno silo naselili Kitajce in Indijce.

Od tod tudi pisana narodnostna sestava več kot 1,2-milijonskega prebivalstva. Mauritius je 12. marca leta 1968 postal neodvisen znotraj Commonwealtha, čez natanko 24 let pa samostojna republika. Čeprav je uradni jezik te komaj 2.040 kvadratnih kilometrov majhne otoške državice, ene najbogatejših v Afriki, angleščina, prebivalstvo večinoma govori mauricijsko kreolščino ali francoščino.

Podnebje je tropsko, peščene plaže pa se proti notranjosti dvigujejo v gore, najvišja Mont Piton se vzpenja 828 metrov nad morjem, ki obdajajo osrednjo visoko planoto. Otok, ki ga skoraj v celoti obdajajo koralni grebeni, je vulkanskega nastanka.

T. V.

V notranjosti Mauritiusa so čudoviti slapovi. Foto: RTV SLO/T. V.
Ena izmed mnogih peščenih plaž, zaradi katerih je Mauritius med najbolj zaželenimi turističnimi destinacijami. Foto: RTV SLO/T. V.
Mauritius ima tudi svojo temnejšo plat. V nasprotju s čudovito urejenimi plažami, na katerih se sončijo predvsem turisti, so mesta, kjer živijo domačini, pogosto precej neurejena. Foto: RTV SLO/T. V.
Zapuščen star svetilnik ob obali. Foto: RTV SLO/T. V.
Glavno mesto Port Louis, v ozadju visoke gore. Foto: RTV SLO/T. V.
V glavnem mestu Port Louis, kjer je tudi največje pristanišče na otoku, živi slabih 150.000 prebivalcev. Foto: RTV SLO/T. V.
Okolica hotelov za premožnejše goste je zelo lepo urejena. Foto: RTV SLO/T. V.
Bele peščene plaže in neskončno modro morje so eden glavnih adutov malega otočka sredi velikega Indijskega oceana. Foto: RTV SLO/T. V.
Tudi nad Mauritius se včasih prikradejo temni oblaki. Foto: RTV SLO/T. V.
Čeprav je dodo, neleteči ptič, izumrl že v 17. stoletju, ko je postal hrana mnogim mornarjem, ki so se na Mauritiusu ustavili med svojimi potovanji po svetu, je še vedno močno prisoten tako v folklori kot tudi na skoraj vsakem koraku. Foto: wikipedia.org