Za Cape Townom se dviguje Mizasta gora (Table mountain), za njo pa se raztezajo barakarska naselja milijonov revežev. Teh v raju uradno ni. Foto: Imagine Africa
Za Cape Townom se dviguje Mizasta gora (Table mountain), za njo pa se raztezajo barakarska naselja milijonov revežev. Teh v raju uradno ni. Foto: Imagine Africa
Cape Town
Hladni Atlantik je raj za navdušence surfanja, saj ponuja odlične valove. Obiščite ga januarja! Foto: Imagine Africa
Cape Town
Turistov je v Cape Townu vedno več. Zato so cene temu primerne. V Južno Afriko pojdite čim prej, preden postane množično obiskana turistična destinacija z vsemi negativnimi posledicami. Foto: Imagine Africa

Obiskovalci, ki so ga obiskali med potepanjem po Južnoafriški republiki, poudarjajo prav posebno življenjsko filozofijo domačinov Cape Towna.

Lahko rečemo, da so jim v glavo stopili dobro vino, čudovita pokrajina, božanske plaže v skoraj neomejeni kilometrini in prijetno sonce, ki razveseli duha. Kdor ljubi točnost, urejenost in resno delo, naj se Cape Townu izogne. Zato pa je to pravšnji kraj za turiste, ki si želijo odpočiti od vsakdanjega stresa. Tu ga ne bodo našli, pa če ga bodo iskali z lučjo pri belem dnevu.

Podoba Cape Towna v ničemer ne odkriva žalostne resnice, da le nekaj deset kilometrov stran od afriškega paradiža dva milijona ljudi živi brez vsega, v improviziranih bivališčih iz kartona in plastike. Meščanov ti ne zanimajo. Živijo v drugem svetu. Zato se veliko raje povzpnejo na hrib Signal, ki se dviga v središču mesta, od koder imajo čudovit pogled na brezmejne daljave hladnega Atlantika, bele idilične vile in kilometre peščenih plaž.

Zabavanje domačinov in turistov
Ob večerih je hrib Signal zbirališče mladih domačinov in turistov. Skupaj, okoli sto jih je po navadi, pripravijo obred slovesa od preteklega dneva. Po tleh razgrnejo brisače ali pregrinjala, se uležejo nanje in uživajo v zadnjih toplih žarkih zahajajočega sonca. Družbo jim delajo steklenice vina, piva in drugih - tudi brezalkoholnih pijač.

S prihodom teme se začne parčkanje, zapeljevanje, poljubljanje. Mrak tu in tam preseka svetloba bliskavic fotografskih aparatov mladih turistov, ki želijo ovekovečiti trenutke raja na zemlji. Tako pristnih občutkov sreče, ki se porajajo v neokrnjenem stiku z naravo, pod zvezdami, v družbi enakomislečih duš, v domačih velemestih iz betona in asfalta ne bodo več mogli podoživeti. Doma jih čakajo betonske ograje, zahtevne fakultete, nervozni starši; okolje, ki od njih pričakuje nič manj kot maksimum.

Cape Town je lani obiskalo štiri milijone turistov, rast obiska pa je dvomestna.
V Cape Townu na to lahko za nekaj dni pozabijo in poiščejo stik z naravnim bistvom, ki ga je zahodna družba, pehajoča se za denarjem, uspehom in ugledom, že zdavnaj izgubila. O nevarnostih ptičje gripe, nizkih pokojninah in političnih krizah se tu ne pogovarja nihče. Preprosto prelepo je, da bi čas tratili s čim tako banalnim.

Obisk lahko načrtujete za jesen
Ko ocenjujemo Cape Town, lahko potegnemo mnogo vzporednic s španskim počitniškim otokom Mallorco. Največja razlika je v tem, da se obe destinaciji odlično dopolnjujeta. Ko je v Sloveniji poletje, pojdite raje v Španijo. Za pozno jesen in zimo pa načrtujte obisk Južne Afrike, saj je takrat tam najbolj lepo in toplo. Ne pozabite na predhodne rezervacije, saj boste prosto sobo v cenovno ugodnem hotelu ob morju v visoki sezoni iskali zaman.

Moti se tudi tisti, ki misli, da bo užival afriški raj po afriških cenah. Te so povsem evropske. O kakšnih prenočitvah za drobiž pri tipičnih afriških družinah v hišicah iz slame, kot jih prikazujejo v filmih, v Cape Townu niti ne pomislite. Cape Town ni Afrika, kot nam jo opisujejo stereotipi. Da vendarle nismo v raju, nam govorijo milijoni ljudi, ki živijo v barakarskih naseljih ob avtocesti z letališča proti mestu. Nekateri revni prebivalci, ki o bivanju v luksuznih vilah ob morju lahko le sanjajo, pridejo v mesto zabavat turiste.

Beg iz revnega vsakdana
Nekemu 15-letnemu dekletu je to postalo način preživljanja. Pohvali se, da ob nedeljah na terasah restavracij s predstavljanjem tipičnih afriških plesov zasluži tudi do 150 randov, kar je nekaj manj kot pet tisoč tolarjev. Odnese jih družini. Tradicionalni so postali tudi t. i. gumboot plesi. Gre za povsem spontano idejo skupine mladih rudarjev, turistom prikazati zvočno-vizualni performans, ki vključuje plese in ustvarjanje zanimivih topotajočih zvokov. Z Afriko sicer nima veliko skupnega, a je privlačen za turiste in s tem donosen.