Dostop do slovitih piramid v Gizi ni več prost. Foto: EPA
Dostop do slovitih piramid v Gizi ni več prost. Foto: EPA

"Včasih je bil tu pravi živalski vrt," je dejal vodilni egiptovski arheolog, Zahi Hawass. Ne le, da so obiskovalcem ogled oteževali vsiljivi krošnjarji, temveč so bile piramide v primerjavi z drugimi čudesi sveta presenetljivo nezaščitene: z ene strani se jim je približalo predmestje Kaira, na drugo stran pa je bilo območje odprto v puščavo. Do prepovedi je bil priljubljen šport turistov tudi plezanje po piramidah, kar se je izkazalo za smrtno nevarno.

V skladu s projektom egiptovskih oblasti, ki želijo prizorišče modernizirati in ga napraviti prijaznejše turistom, bodo zdaj zaščiteni tako obiskovalci kot piramide same. Po novem celotno območje obdaja 15 kilometrov dolga ograja, vstopiti pa je mogoče le na enem mestu. Vrata so opremljena z detektorjem kovin, ko pa ste enkrat v notranjosti, vas spremlja kar 199 kamer, ki nadzorujejo vsak kotiček.

Manj zadovoljni so seveda že omenjeni prodajalci, ki zdaj turiste opazujejo le od daleč. "Tu sem delal že 25 let," se je pritožil eden izmed njih, ki dodaja, da ima doma ženo in pet otrok, za katere ne ve več, kako bi jih preskrbel.