Bodo kamele res že kmalu znova očarale več Nemcev? Foto: EPA
Bodo kamele res že kmalu znova očarale več Nemcev? Foto: EPA
Tunizijci bodo morali ponuditi še kaj več kot le plaže. Foto: RTV SLO

Če vemo, da na dopustu v povprečju praznijo žepe dvakrat bolj hitro kot Francozi, želje tunizijske vlade niso nikakršno presenečenje. Leta 2000 je Tunizijo obiskalo že več kot milijon Nemcev, vendar je njihovo število drastično upadlo po omenjenem samomorilskem napadu v sinagogi, v katerem je bilo ubitih 14 Nemcev. Lani se jih je v to severnoafriško državo odpravilo "le" 547.000.

Obeta predvsem medicinski turizem
Čez tri leta jih Tunizijci znova pričakujejo 700.000, čez šest pa milijon, vendar se zavedajo, da bodo morali izboljšati hotele, privabiti več tujih naložb in vzbuditi zanimanje ne le pri tistih, ki želijo samo poležavati na plažah, temveč tudi pri kom drugem. Obetavni se zdijo predvsem načrti o spodbujanju medicinskega turizma s kozmetičnimi operacijami, saj ima Tunizija enega izmed najbolje urejenih zdravstvenih sistemov v Afriki in izšolano medicinsko osebje. Tu so še družinski turizem, šport in deskanje na vodi.

Treba bo bolje povezati Tunizijo in Nemčijo
Po eni izmed raziskav naj bi želelo obiskati Tunizijo kar 45 odstotkov Nemcev, vendar jih je drugam preusmerilo predvsem pomanjkanje neposrednih letalskih povezav z najbolj atraktivnimi tunizijskimi lokacijami. Prav to želijo Tunizijci izboljšati, v Nemčiji pa so sprožili tudi novo oglaševalsko akcijo.

Lani 6,5 milijona turistov
Tunizija je začela turizem razvijati pred 40 leti, danes pa za kmetijstvom nudi kruh največ prebivalcem. Lani sta ji v blagajno od turizma kapnili rekordni 2 milijardi ameriških dolarjev, obiskalo pa jo je kar 6,5 milijona turistov. Največ jih seveda prihaja iz Evrope, v prihodnosti pa jih želijo videti več tudi iz bogatega Perzijskega zaliva in Kitajske.

M. R.