Subsaharska država je priljubljena destinacija mnogih tujcev. Foto: EPA
Subsaharska država je priljubljena destinacija mnogih tujcev. Foto: EPA
Wen Jiabao in Jose Eduardo dos Santos
Kitajska namerava svojo energetsko žejo pogasiti tudi z nafto iz Angole. Na sliki kitajski premier Wen Jiabao in angolski predsednik Jose Eduardo dos Santos. Foto: EPA

"Angola je trenutno produkt, ki si ga želi vsak na svetu. Vsakdo hoče biti tu," pravi minister za turizem Eduardo Chingunji. Pomanjkanje nastanitvenih kapacitet je veliko, zato so cene prenočišča v glavnem mestu Luandi zrasle tudi do 250 ameriških dolarjev.

Nafta mami tujce
Druga največja afriška proizvajalka nafte - za Nigerijo - je po končani državljanski vojni leta 2002 zadihala s polnimi pljuči. Letos naj bi se gospodarska rast povečala kar za 31 odstotkov, predvsem zaradi povečanega izvoza nafte.

Tuji poslovneži masovno prihajajo v državo, saj si obetajo dobre posle v naftni industriji. A tujci tarnajo nad pomanjkanjem sob. "Nastanitev za eno osebo še najdeš, toda če želiš gostiti delegacijo, moraš prenočišča rezervirati najmanj šest tednov vnaprej. Pogosto moramo prestaviti ali odpovedati sestanke," pojasnjuje zahodni poslovnež, ki dela in živi v Luandi.

Da bi nekoliko ublažila težave, bo Angola v naslednjih dveh letih odprla 39 novih hotelov različnih kategorij s skupno 2.015 sobami. Ob tem naj bi delo dobilo 2.374 ljudi. Projekt je težak pol milijarde dolarjev. "Ne moremo več čakati, da bodo drugi reševali probleme namesto nas," je še pribil Chingunji.

A. V.