V Južnoafriški republiki pospešeno gradijo stadione za največji nogometni dogodek na svetu. Foto: EPA
V Južnoafriški republiki pospešeno gradijo stadione za največji nogometni dogodek na svetu. Foto: EPA
Sepp Blatter na obisku v JAR-u
Sepp Blatter je bil zelo kritičen do organizatorjev, po junijskem obisku pa je prepričan, da bodo Afričani pripravili odlično svetovno prvenstvo. Foto: EPA

Število gostov in izkupiček sta se že zdaj precej povečala, na SP-ju, ki bo potekalo od 11. junija do 11. julija 2010, pa pričakujejo skoraj pol milijona gostov.

50 umorov na dan
Organizatorjem pa ne gre vse po načrtih. Zamude pri gradnji stadionov, neprijetna vprašanja o kakovosti prevozov in namestitev, nervoza zaradi varnosti v državi, ki slovi po eni najvišjih stopenj kriminala na svetu z okrog 50 umori na dan, sprožajo številne dvome in pomisleke, ali bo JAR lahko sploh ustrezno pripravil največji spektakel na svetu. Stanje se je sicer nekoliko popravilo, kar je na junijskem obisku priznal tudi predsednike Fife Sepp Blatter.

Težave v manjših mestih
Prvenstvo bo organizirano v 10 mestih. Medtem ko dela v večjih mestih, kot so Johannesburg, Cape Town in Durban, potekajo solidno, pa se zatika v manjših, kot sta Nelspruit in Polokwane, kjer se v zimskih mesecih, kar je v JAR-u prav junija in julija, soočajo tudi s pomanjkanjem električne energije. SP pa nezadržno poganja turistično industrijo. Cape Town je že dogradil deset novih hotelov, mednarodni kongresni center, povečal in izboljšal letališko infrastrukturo, 28,5 milijarde ameriških dolarjev pa naj bi mesto namenilo še za dodatno infrastrukturo.

Dobiček od SP-ja pa si obetajo tudi nekdanja portugalska kolonija Mozambik in žepni kraljevini Svazi in Lesoto ter še nekaj najbolj revnih držav Afrike, celine, ki bo prvič v zgodovini gostila najboljše nogometaše sveta.

R. K.