Več stavk je že bilo in še bo. Foto: EPA
Več stavk je že bilo in še bo. Foto: EPA

"Želimo, da Ryanair opusti svojo agresivno politiko do zaposlenih," je dejal Didier Lebbe iz sindikata CNE. S sindikatom AVC Puls sta se odločila, da bodo zaposleni to dosegli le s stavko. Za boljše delovne pogoje, ki po njunih navedbah niti niso skladni z belgijsko zakonodajo, bo v Belgiji nastanjeno kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair stavkalo 30. in 31. decembra ter 1. januarja.

Število poletov bo prepolovljeno. Foto: EPA
Število poletov bo prepolovljeno. Foto: EPA

Učinke odločitve za stavko naj bi občutili predvsem na bruseljskem letališču Charleroi, kjer ima največji evropski letalski prevoznik po številu prepeljanih potnikov kar 15 letal. Pričakujejo, da bo število poletov prepolovljeno.

Stavko načrtujejo še za 7. in 8. januar.

Ryanairu je po večmesečnih pogajanjih uspelo skleniti dogovor z irskimi piloti

Gre sicer za še eno v vrsti stavk po Evropi, ki v prazničnem času povzročajo preglavice številnim potnikom. Na šestih britanskih letališčih danes stavkajo uslužbenci mejnih organov, v Franciji bodo ta konec tedna stavkali zaposleni v železniškem prometu. Tam naj bi stavkali tudi okoli novega leta, a je upravljavec železniškega omrežja SNCF dosegel dogovor s sindikati o preklicu stavke.

Ryanairu je ta teden po več mesecih pogajanj uspelo skleniti štiriletni dogovor z irskimi piloti, ki med drugim predvideva obsežno zvišanje plač do marca 2027 in takojšnjo odpravo med pandemijo covida-19 dogovorjenega ukrepa o začasnem znižanju plač.