Foto: Facebook
Foto: Facebook

Vsako soboto bo radijski program od 5.00 do 12.00 potekal iz različnih planinskih koč po Sloveniji, z oskrbniki, voditeljskimi pari, mladimi planinci in obiskovalci, ki bodo nastajanje radijskega programa lahko doživeli v živo ter v njem tudi sodelovali.

Darja Pograjc in Bojan Leskovec se bosta podala na predalpsko planoto v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki jo zaznamujejo kraške površinske oblike in najvišji vrh planote Vivodnik. Dobrih 50 metrov pod njim stoji Dom na Menini planini (1453 m), kjer bodo v sobotnem dopoldnevu z Alešem Ogrinom o planinskem bontonu med drugim govorili tudi mladi planinci mladinskega odseka Gornji Grad (PD Kamnik).

Drugo avgustovsko soboto se bosta Mojca Delač in Aleš Ogrin oglasila z južnega pobočja Belščice, iz Valvasorjevega doma pod Stolom, ki je bil leta 2014 in 2016 razglašen tudi za najbolj priljubljeno planinsko kočo. To bo tudi edina sobota, ko bo Prvi oddajal z dveh različnih gorskih lokacij: Špela Šebenik in Tadeja Bizilj se bosta skupaj z mladimi novinarji v program povezali iz Kranjske Gore.

Predzadnjo soboto, 21. avgusta, bo radijska postojanka skorajšnji začetek Slovenske planinske poti − Mariborska koča (1068 m). Nadia Petauer in Jure K. Čokl morda uspeta ugotoviti recept za pohorski lonec ali pohorsko omleto, gotovo pa se bo Tadeji Bizilj z najmlajšimi uspelo pogovoriti o varstvu narave, biotski raznovrstnosti in pestrosti živalskega sveta v gorah.

Posavsko hribovje bosta zastopala njegov najvišji vrh in Planinski dom na Kumu (1211 m), leta 2015 izbran za Naj planinsko kočo. Tja se bosta podala Nataša Rašl in Jure Čepin, Gašper Stražišar pa se bo z nadobudnimi planinci lotil raziskovanja mitologije, pravljičnih bitij, gorskih podvigov in pohodniških potopisov.

Jutranji program in Program za mlade Prvega bosta vsako soboto od 5.00 do 12.00 v avgustu oddajala iz koč:
7. avgust: Dom na Menini planini
14. avgust: Valvasorjev dom pod Stolom
21. avgust: Mariborska koča
28. avgust: Planinski dom na Kumu

Z ''zasavskega Triglava'' bo v primeru ugodne vremenske napovedi radijsko-planinski avgust na Prvem sklenjen tudi s koncertom z razgledom.

Kviz: Planina ali dolina?
Radijska ekipa Prvega bo na teren odšla z nagradami in v vsaki od koč pripravila planinski kviz. V znanju se bosta pomerila tekmovalca – prvi na planini (poslušalci so vabljeni k zgodnjemu vzponu), drugi v dolini (po telefonu).