Dubajsko letališče. Foto: EPA
Dubajsko letališče. Foto: EPA

"Po odprtju še zadnjega dela letališča to zdaj 100-odstotno obratuje. Odprti so vsi terminali, restavracije, trgovine," so sporočile oblasti v Dubaju.

Odprtje vseh delov letališča sicer prihaja v času porasta okužb v Združenih arabskih emiratih in bojaznijo pred novo različico koronavirusa omikron.

Potovanja prek dubajskega letališča se proti koncu leta tradicionalno povečajo, saj se tujci – teh je v mestu daleč največ – odpravljajo domov za praznike, obiskovalci pa v mesto prihajajo na praznovanje novega leta.

Lani so na mednarodnem letališču v Dubaju imeli kar 70-odstotni padec prometa. Predlani so našteli 86 milijonov potnikov, lani pa le 25,9 milijona. V prvi polovici letošnjega leta so jih našteli 10,6 milijona, kar je 41 odstotkov manj v primerjavi s predkoronskimi ravnmi.

Leta 2019 je Dubaj sprejel 16,7 milijona turistov.

Expo 2020 kot turistična spodbuda

Država, ki jo vključno z Dubajem tvori sedem emiratov, je zagnala močno kampanjo, s katero skoraj 10-milijonsko prebivalstvo nagovarja k cepljenju proti covidu-19, a so kljub temu številke okužb znova v vzponu. V nedeljo so potrdili 285 novih primerov, potem ko so jih teden prej 92.

V Dubaju računajo, da bo gospodarstvo spodbudila tudi svetovna razstava Expo 2020, ki je od odprtja 1. oktobra pozdravila že več kot sedem milijonov obiskovalcev.