Gondola bi po načrtih dvakrat prečkala Donavo. Foto: Promocijski video/Youtube
Gondola bi po načrtih dvakrat prečkala Donavo. Foto: Promocijski video/Youtube

"Ne želim, da moja fotografija pristane na spletu," je za Avstrijsko tiskovno agencijo dejala ogorčena 72-letna nudistka Barbara Hausjell in tako povzela mnenje številčne nudistične skupnosti na Dunaju in širše.

Trasa gondole bi po načrtih potekala od železniške postaje Heiligenstadt čez reko Donavo do Jedleseeja, nato do Strebersdorfa, nazaj čez reko in do vrha vzpetine Kahlenberg – pri čemer bo del proge potekal čez plažo Strebersdorf, ki velja za nudistično –, zato se bojijo, da bodo radovedneži oprezali za golimi nudisti, jih fotografirali in nato njihove fotografije objavljali na spletu.

"Vožnja nad Donavskim otokom je skoraj povabilo ljudem, naj pripravijo svoje fotoaparate," se razburja upokojena Dunajčanka in dodaja: "Šlo bi za hudo kršitev pravice do zasebnosti."

Pristojni nudiste mirijo, da bodo storili vse, da jim zagotovijo zasebnost. Vodja projekta Hannes Dejaco je tako za agencijo APA dejal, da bo proga plažo prečkala le na kratki razdalji: "Govorimo o 200-metrskem pasu." Poleg tega pa razmišljajo o izbiri takšnih stekel v gondolskih kabinah, ki se bodo na tem območju zatemnila in tako morebitnim radovednežem onemogočila oprezanje za nagci.

Projekt gradnje omenjene gondole se sicer vleče že skoraj desetletje, po zadnjem predlogu pa cilja predvsem na turiste, ki bi jim vožnja s 115 gondolami s panoramskimi okni nudila "dih jemajoč razgled na Dunaj".