Če sledite slikovnim navodilom na njihovi spletni strani, greste najprej mimo Westin Grand hotela. Nato v temačno slepo ulico ob njem, kjer vas pričakajo smetnjaki, parkirani mopedi in orjaška lestenca, ki se kot s kakega napol zbombardiranega nemškega dvorca, kakršnih je v Berlinu kar nekaj, zlovešče spuščata nad neugledno ožino. Ali, kot so zapisali pri Slow Travel Berlin. "Zdi se bolj tiste vrste kraj, kamor bi si prišli vbrizgat trde droge, kot pa se gostiti na sveži zelenjavi."
Po stopnicah iz golega betona se nato povzpnete do skladiščnih vrat brez napisa - prispeli ste do Cookies Cream, kjer sta med drugim jedla tudi George Clooney in Robbie Williams.
Restavracijo, ki se redno uvršča na sezname najboljših in najbolj inovativnih, vodi veteranski "party" promotor Cookies, ki je ustanovil tudi priljubljeni nočni klub, lociran tik pod restavracijo. Oba se ponašata s pripadnostjo tisti "underground", anonimni etiki, tako priljubljeni na berlinski alternativni sceni.
"Socialistični šik"
Notranjost restavracije je prav tako v redu in minimalistična, kot bi pričakovali in sklepali iz celotne igrice skrivalnic pred vstopom. Pritajena razsvetljava, opečnate stene, strop iz betonskih plošč, preprosti, snežno beli prti, razgled na odprto kuhinjo in natakarji, prav tako "hipsterski", kot pozersko-umetniška srenja v Prenzlauer Bergu in v Mitte - od modno počesanih pričesk do pajkic s predolgimi srajcami in športnih copat po zadnji modi.
Cookies Cream je odprt tri leta in od samega začetka ga vodi mladi, komaj 29-letni kuharski mojster Stephan Hentschel, ki pravi, da njegova strast do hrane izvira iz otroštva, ko je ves očaran opazoval, kako raste zelenjava na vrtu njegovih starih staršev.
Cookies Cream je ustvaril v morda edino restavracijo v Berlinu, posvečeno vrhunski vegeterijanski kulinariki. Če ni edina, pa je bila nedvomno prva tovrstna restavracija, nastala pa je na na vzgib Cookieja, vegeterijanca že 25 let, ki je bil sit borne brezmesne ponudbe Berlina, kjer vas na vsakem vogalu pričakajo "wurst" stojnice.
Brez riža in testenin
Jedilnik v Cookies Creamu je dokaj omejen, a okoli 80 odstotkov je sezonskih sestavin, ki jih v veliki večini zagotovijo lokalni pridelovalci. Nekateri sadijo določene izdelke, kot je okusno vijolično korenje, samo za Hentschla. Jedilni list boste na spletu zaman iskali - restavracija vam ga pošlje po elektronski pošti ob rezervaciji. Na spletni strani so navedene le sestavine, ki jih uporabljajo določeno sezono za pripravo jedi, med katerimi pa, zanimivo, ni takih posvetnih, instant "vegi" sestavin, kot so testenine, riž ali tofu.
Namesto tega v teh dneh, denimo, čarajo iz artičok, zelene, tartufov, leče, japonskega krompirja, mlade špinače, japonske gorčice, brstičnega ohrovta, črnih orehov, hrušk, rdeče pese, kreše, sira Mont-d'or, stročjega fižola, portulaka, bezgovih jagod, grozdja, nektarin, avokada, žafrana, posebne nemške smetane, papaje, marakuje, rumene kolerabe, vanilije, cvetače, tunizijskega čilija, arganovega olja, špinače, kozjega sira, kakija, lešnikov in manga.
Med Hentschlovimi prepoznavnimi jedmi najdemo parmezanove cmočke, ocvrt rumenjak z lečo in solato iz divjih zelišč. In jedi niso le naravne, zdrave in domiselne, ampak tudi okusne in izvirno postrežene (gazpačo iz zelene melone vam servirajo v preprostem kozarcu za vlaganje).
Jedci so, vsaj sodeč po ocenah na blogih in portalih, navdušeni. Eden od njih tako na strani happycow.net tako piše: "Hrana je bila tako dobra, da sem skoraj jokal. Brez heca. Moje brbončice so plesale in jokale od veselja. Tu ne najdete nobenih grozljivih nadomestkov za meso." Spet drugi pa: "Vse je tako delikatnega okusa, da okusite vsak grižljaj. Prekosilo je vsa moja pričakovanja."
Začnite zgoraj, končajte nadstropje nižje
Hrana v Cookies Creamu za berlinske razmere ni poceni, a je še vedno povsem dostopna - zlasti glede na tip restavracije. Tridelna večerja (predjed ali juha, glavna jed in sladica) vas bo stala 32 evrov, nekaj takega boste odšteli tudi za steklenico vina.
Seveda se lahko vsa stvar tudi precej podraži, če sklenete doživetje v Cookies Creamu malce raztegniti. Hrano namreč strežejo z izjemno hitrostjo, tako da se vam včasih zazdi, da nekdo že čaka na vašo mizo (kar je najbrž res). Zato mnogi gostje večerjo začnejo z nekaj aperitivi in s steklenico, tako da račun nazadnje ni več tako zelo sprejemljiv. Še zlasti, če večer nadaljujete še v ekskluzivnem klubu Cookies.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje