Lani so našteli 769.264 obiskov slovenskih turistov in 4.727.223 njihovih prenočitev. Foto: EPA
Lani so našteli 769.264 obiskov slovenskih turistov in 4.727.223 njihovih prenočitev. Foto: EPA

Na Hrvaškem so na praznični veliki petek našteli 22.000 turistov, med njimi približno 17.000 iz tujine, je povedal direktor Hrvaške turistične skupnosti (HTZ) Kristjan Staničić. Pričakuje, da se bodo med prazniki številke krepile, posebej številke gostov iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Italije in Češke.

Ne obeta si turističnih dosežkov, kot so bili pred izbruhom pandemije covida-19, a ocenjuje, da se bodo turistične številke ob spoštovanju vseh epidemioloških ukrepov in protokolov krepile.

Šef HTZ-ja ob tem pričakuje, da bo poudarek na domačih gostih. Na Hrvaškem se bodo namreč po velikonočnih praznikih nadaljevale šolske počitnice. Povedal je, da je na Hrvaškem trenutno odprtih 300 hotelov in 50 kampov. Največ gostov imajo v Istri, Kvarnerju in Splitsko-dalmatinski županiji.

Več kot pol manj gostov v primerjavi z lansko pomladjo

"Ko gre za rezultate v predsezoni, smo v prvih treh mesecih našteli 335.285 obiskov in 1.093.269 nočitev, kar je 53 odstotkov števila obiskov in 59 odstotkov števila nočitev v primerjavi s prvim trimesečjem lani ter 37 odstotkov števila obiskov in 49 odstotkov števila nočitev v primerjavi s prvim trimesečjem rekordnega leta 2019," je v pogovoru za STA navedla ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac.

Praznovanje velike noči na Hrvaškem. Foto: EPA
Praznovanje velike noči na Hrvaškem. Foto: EPA

Zagotovila je, da je hrvaški turistični sektor povsem pripravljen na začetek množičnejših potovanj. Spomnila je, da so bili Hrvati lani med najuspešnejšimi ob Sredozemlju. Tudi letos bodo po njenih besedah najuspešnejši tisti, ki bodo na trgu ponudili zelo kakovostno storitev, ki jamči varnost.

Na Hrvaškem se zavedajo, da bodo epidemične razmere ključne za turizem in da jih čaka boj za vsakega gosta. Že v začetku leta so zato zagnali projekt Safe Stay in Croatia (Hrvaška, vaša varna destinacija), s katerim so določili varnostne protokole v turizmu in povezanih dejavnostih.

"Oznako Safe Stay in Croatia dobijo vsi deležniki v turističnem sektorju in verigi potovanj, kot so prevozniki, letališča, železniške in avtobusne postaje, navtična pristanišča in marine. To je potrditev in jamstvo o spoštovanju in izvajanju aktualnih zdravstvenih in varnostnih priporočil za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki jih sprejema Hrvaški zavod za javno zdravstvo," je pojasnila.

To oznako lahko pridobijo tudi hoteli, zasebni apartmaji, kampi, gostinski lokali, trajektna pristanišča, bencinske postaje, muzeji in turistične zanimivosti.

Dodala je, da so redne letne raziskave pokazale, da se je turistična podoba Hrvaške na tujih trgih izboljšala za več kot 50 odstotkov v zadnjih sedmih letih.

V državo že s hitrim testom

Hrvaška si prizadeva, da bi turistom olajšala potovanja. S 1. aprilom je omogočila vstop tudi tistim, ki predložijo negativni hitri antigenski test (HAT), ki je na seznamu odobrenih antigenskih testov v EU-ju.

Vstop je mogoč tudi ob predložitvi ustreznega potrdila o prebolelosti covida-19 ali o cepljenju, je spomnila ministrica.

POZOR!

Čeprav je Hrvaška olajšala vstop v državo in omogočila prehod meje tudi s HAT-testi, pa to ne velja za vrnitev v Slovenijo. Trenutno je poleg za prebolevnike in že cepljene vstop možen le za tiste z negativnim PCR-testom.

Razume sicer slovenske lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, ki menijo, da bi na Hrvaško lahko potovali že z dokazili o lastništvu, a poudarila je, da okoliščine terjajo poseben režim za promet med državama. "Meja je odprta ob pogojih, ki veljajo s 1. aprilom," je bila jasna.

S Počivalškom se formalno še nista sestala

Brnjačeva je spomnila, da so lani našteli 769.264 obiskov slovenskih turistov in 4.727.223 njihovih prenočitev, kar je 53,9 odstotka obiskov in 63 odstotkov nočitev v primerjavi z letom 2019. Letos pa ob bolj ugodnih razmerah in pospešenem cepljenju pričakuje več slovenskih turistov kot lani.

Navedla je, da so z namenom iskanja možnosti za olajšanje potovanj začeli dvostranske pogovore z diplomatskimi predstavniki držav, iz katerih na Hrvaško prihaja največ turistov. "Verjamem, da bo eno naslednjih srečanj tudi s slovensko stranjo," je napovedala. Zaenkrat pa o tem ni bilo formalnih stikov s slovenskim ministrstvom za gospodarstvo.

Prihodnji mesec se začenja cepljenje za gostinsko-turistični sektor. Foto: EPA
Prihodnji mesec se začenja cepljenje za gostinsko-turistični sektor. Foto: EPA

Že maja cepljenje turističnih delavcev

Hrvaška bo maja začela proti novemu koronavirusu cepiti turistične delavce, pripravili bodo tudi dodatne točke za testiranje v turističnih krajih, s čimer bodo turistom omogočili testiranje tako pri vstopu na Hrvaško kot tudi ob vrnitvi v domovino.

Ministrica je še povedala, da je Hrvaška zaradi dobre prometne povezanosti želena destinacija za turiste, ki potujejo z osebnimi vozili. "To bo zagotovo pozitivno vplivalo na naš turizem tudi letos, ko pričakujemo predvsem goste iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Češke, Poljske, Slovaške, Madžarske in Italije," je povedala Brnjačeva.

Krepitev letalskega prometa pričakuje v drugi polovici leta, ko so polete na Hrvaško napovedale številne letalske družbe. Prav tako verjame, da bo v prihodnosti še bolj zaživel mednarodni železniški promet, posebej proti manj znanim hrvaškim krajem.