Takšnih prizorov na (slovenskih) plažah to poletje skoraj gotovo ne bo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Takšnih prizorov na (slovenskih) plažah to poletje skoraj gotovo ne bo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Na jugu Italije tako, kot smo poročali v ponedeljek, že prilagajo razdaljo med ležalniki, pred dnevi se je (za kratek čas) pojavila celo zamisel o kabinah iz pleksistekla, ki bi jih postavili na plaže in tako omejili stike med obiskovalci plaž.

Kaj pa slovenski upravljavci plaž? Ali in kako se bomo letos lahko kopali na plažah, je odvisno od nas samih, pravi vodja koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zadravje Milan Krek. Epidemijo obvladujemo, ni je pa še konec, meni in dodaja, da je že zdaj jasno, da bo treba tudi na kopališčih ohranjati primerno razdaljo.

Ni izključeno, da bodo upravljavcem določili, koliko kopalcev je lahko na določeni površini. Tam, kjer upravljavcev ni, denimo na divjih plažah, bo ohranjanje socialne distance prepuščeno kopalcem. Dostopa do morja namreč ni mogoče preprečiti. Zaradi negotovosti se ponekod priprav na kopalno sezono niso še lotili.

V Žusterni pa so morali rokave zavihati že pred sezono, in sicer predvsem zaradi preprečitve onesnaženja, ki je lani pustilo črno piko na poletni sezoni. Nepravilnosti, ki so bile ugotovljene ob pregledu sistema meteornih voda, so odpravljene, začeli so čistiti kanale in urejati izliv vodotoka v morje. Marjetica bo v kanalizacijske jaške namestila senzorje, ki bodo omogočali popoln nadzor nad morebitnim prelivanjem v primeru zamašitve mešane kanalizacije. Posebna delovna skupina, ki jo je imenoval koprski župan, bo bdela nad stanjem na terenu in iskala najprimernejšo rešitev za ureditev celotnega območja.

Občina je pred dnevi za najemnika gostinskega lokala na plaži izbrala Andreja Šantića, ki pa pravi, da se bo glede odprtja ravnal po navodilih zdravstvene stroke. Če bo število kopalcev na plaži zelo omejeno, ne izključuje možnosti, da bo ostal lokal letos zaprt.