Bled se vrača k večinsko tujim gostom, ki pa so nekoliko spremenili svoje navade. Foto: BoBo
Bled se vrača k večinsko tujim gostom, ki pa so nekoliko spremenili svoje navade. Foto: BoBo

Po dveh letih ta mesec slovenskim turistom in posredno turističnim delavcem niso več na voljo subvencionirane storitve v obliki turističnih bonov. Konec preteklega meseca je potekel rok za njihovo uveljavljanje, in kot kažejo podatki finančne uprave, je bilo največ bonov unovčenih v občini Piran, sledi Kranjska Gora, s petim oziroma devetim mestom pa so zadovoljni tudi v Bohinju in na Bledu. Ob tem se na Gorenjsko vračajo tuji gostje.

Ponudniki imajo občutek, kot da sta bili pretekli dve leti neka vzporedna resničnost, na katero ostaja le slab spomin. Da se nista spremenili v moro, pa so, pravi v. d. direktorice blejskega turizma Romana Purkart, zagotovo največ prispevali prav turistični boni. "Boni so bili krasen ukrep, vendar se zdaj stvari že postavljajo na svoja stara pota. Tako na Bledu znova zaznavamo veliko večino tujih gostov in Bled je zdaj že poln."

Profil obiskovalcev se je spremenil

Kot po pričakovanjih so največ gostov privabile obalne občine. Tam imajo turistični delavci najmanj skrbi glede prihodnosti turističnega obiska. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kot po pričakovanjih so največ gostov privabile obalne občine. Tam imajo turistični delavci najmanj skrbi glede prihodnosti turističnega obiska. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Poletna sezona je na vrhuncu tudi v Kranjski Gori, kjer imajo odličen obisk po dveh skromnih poletnih sezonah. "Za zdaj zelo dobro kaže, kar zadeva samo povpraševanje in rezervacije za naprej. Kranjska Gora je do septembra skoraj popolnoma zasedena," pravi Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora. Domače goste z boni so že popolnoma zamenjali tuji obiskovalci, ki se vračajo v Slovenijo.

"Res je, da so se trgi nekoliko spremenili. Izredno povečanje opažamo s trgov Češke, Poljske in Madžarske. Še vedno pa so tu množični gostje iz Avstrije, Italije in Nemčije. Smo pa zelo veseli, da se vračajo, čez vse leto, gostje iz nekdanje Jugoslavije."

Epidemija je, čeprav so se razmerja med domačimi in tujimi obiskovalci vrnila v predkoronske okvire, vendarle prinesla občutno spremembo. Gorenjska je postala zanimiva za turiste iz sosednjih in bližnjih držav in individualne obiskovalce, nekaj počasneje pa se vračajo čezoceanski gostje.

"Drugačne so potovalne navade gostov. Ni več toliko gostov, ki bi prihajali v skupinah z avtobusnimi prevozi. Več je gostov, ki pridejo v zasebni režiji," da se, še pravi Romana Purkart, ob morebitni spremembi okoliščin lahko tudi hitro in varno vrnejo domov.

Manjše destinacije je strah negotovosti

Na manj obljudenih turističnih destinacijah menijo, da so bili turistični boni dober pokoronski ukrep reševanja turizma. Največji ponudnik turističnih nastanitev na Koroškem zato letos v tem času opaža manjšo zasedenost in to pripisuje bonom.

Manj jasna je prihodnost turističnih destinacij v manj priljubljenih regijah, kjer bi lahko obisk bistveno bolj nihal ob koronskih preplahih. Foto: BoBo
Manj jasna je prihodnost turističnih destinacij v manj priljubljenih regijah, kjer bi lahko obisk bistveno bolj nihal ob koronskih preplahih. Foto: BoBo

Največ turističnih nastanitev v koroški regiji je na Kopah in v središču Slovenj Gradca. Direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž pravi, da tudi povečevanje okužb skrbi koroški turizem. "Absolutno! Glejte, boni so bili zelo dober ukrep in so bili ukrep rešitve turizma. Takrat smo rekli, da se bo turizem dve leti pobiral. Upamo, da se bo zdaj situacija glede korone umirila, očitno bomo morali s tem pač živeti."

Negotovost narašča, prva bo posledice čutila njihova panoga, razmišlja Paradiž, ki ga skrbi predvsem nejasnost prihodnosti turizma. "Trenutno ne vemo, kaj se bo dogajalo, trudimo se na trženjskem in drugih področjih, da bi turizem normalno v komercialnih vodah zaživel naprej, a predvsem ta strah pred podražitvami je tudi naš strah, da se bodo ljudje manj odločali za vlaganje v samega sebe in v užitke, ampak da se bodo bolj pripravljali za gretje na zimo."

Kot še ugotavljajo, so turisti lani več rezervacij opravili vnaprej, zdaj pa čakajo do zadnjega tudi zaradi špekulacije z vremenom. Konec junija je potekel rok za uveljavljanje turističnih bonov. Kot kažejo podatki finančne uprave, je bilo največ bonov unovčenih v občini Piran, ki ji sledi Kranjska Gora, s petim oziroma devetim mestom pa so zadovoljni tudi v Bohinju in na Bledu. Prav v vseh treh gorenjskih središčih pa njihove ukinitve to poletje ne občutijo, z nekaj spremembami so se na Gorenjsko namreč že vrnili predkoronski turistični tokovi.

Začetek poletne sezone na Kopah