Razmišljajo o ukinitvi neimenskih dovolilnic (fotografija je arhivska). Foto: BoBo
Razmišljajo o ukinitvi neimenskih dovolilnic (fotografija je arhivska). Foto: BoBo

Že pred mesecem dni so s spremembo odloka o plovbi v Kobaridu skušali zmanjšati zlorabe pri uporabi neimenskih dovolilnic tako, da so dodali nujno aktivacijo vsaj pol ure pred plovbo, sicer se je dogajalo, da so jo nekateri aktivirali šele, ko so zagledali redarja.

23. avgusta pa so uporabniki spletnega mesta GoSoča.si, ki omogoča nakup dovolilnic, prejeli obvestilo, da s 26. avgustom ukinjajo možnost spletnega nakupa enkratnih neimenskih dovolilnic.

Sorodna novica Ponudnike vodnih športov jezi ustavna odločba o plovbi po Soči

"Neko podjetje je zjutraj kupilo recimo 25 neimenskih dovolilnic, in če jih redar ni pregledal, je bilo teh istih 25 dovolilnic popoldne na reki. Ko je vprašal redar, kje ima te ljudi, so rekli, da preprosto niso prišli," je razlog za odločitev pojasnil župan Občine Kobarid Marko Matajurc in dodal, da bodo sčasoma skušali te sive cone čim bolj izločiti, za prihodnje leto pa razmišljajo o ukinitvi neimenskih dovolilnic.

"To je potrata časa"

Nakup neimenskih dovolilnic, ki so jih večinoma kupovala podjetja za svoje goste za vožnjo z raftom, je tako zdaj mogoč le še v prostorih občine, samo ob delavnikih med 10. in 12. uro. "Ne vem, ali je to izvedljivo," je priznal Dani Vulikić iz podjetja Soča Pulse in poudaril, da je to izguba časa.

Obenem je pojasnil, da poteza težavo predstavlja predvsem za večja podjetja, ki imajo od 30 do 40 oseb. "Tudi če bi se odločili, da bi za svoje goste kupili imenske dovolilnice, je vpisovanje 40 oseb v računalnik, tiskanje vsakemu svojo kodo oz. dovolilnico potrata časa," je poudaril Vulikić,

Dovolilnico morajo aktivirati takoj, veljavna pa je največ dve uri od izbrane ure uporabe.

Po podatkih Občine Kobarid so sicer vse tri občine letos s prodajo dovolilnic zbrale že več kot 730.000 evrov, od tega kobariška občina dobrih 550.000 evrov. Za primerjavo: skupen lanski celoletni izkupiček je bil 220.000 evrov. Po besedah Matajurca nameravajo vse vlagati nazaj.