Ponudniki vodnih športov na Soči so nezadovoljni z odlokom občine Kobarid. Foto: Občina Bovec/Milan Štulc
Ponudniki vodnih športov na Soči so nezadovoljni z odlokom občine Kobarid. Foto: Občina Bovec/Milan Štulc

Goran Kavs iz podjetja Soča rafting, ki je v imenu več ponudnikov vodnih športov vložilo pobudo za presojo ustavnosti, je v odzivu za medije dejal, da so novi odlok tako ali tako spoštovali, da pa "očitno po 30 letih prihajamo v obdobje, ko bo dejavnost prišla v zaton, ker so pristojbine previsoke".

Kot je dodal, so kajakaši sami "bojkotirali" plovbo po Soči zaradi nenadnega in nerazumnega zvišanja cene, v raftarskem delu pa je po njegovih besedah padec od 20- do 30-odstoten.

Kobariški župan Marko Matajurc je na te kritike odgovoril, da je za slab začetek sezone krivo tudi slabo vreme, ki je tudi drugod povzročilo padec obiska. O padcu števila gostov, vsaj raftarskih, po njegovem mnenju ni mogoče govoriti, ker podatkov o tem za pretekla obdobja sploh ni. Glede cene dovolilnic pa je poudaril, da je ustavno sodišče ni problematiziralo.

Župan pa je priznal, da se je zmanjšalo število prodanih dovolilnic. Izjema so dnevne dovolilnice, ki so jih od 15. marca do 30. junija letos prodali že skoraj toliko kot lani v celotni sezoni. To je posledica dejstva, da mora letos osebno dovolilnico imeti tudi vsak posamezen potnik na raftu.

Ustavno sodišče je sicer razveljavilo le tisti del 22. člena odloka, ki govori o uporabi informatorjev za nadzor nad dovolilnicami. Tega sodišče zaradi pravne nedorečenosti položaja in pooblastil informatorjev ne dovoljuje.

Informatorji kot podporna služba za obiskovalce sicer ostajajo, nadzor pa bodo še naprej izvajali le redarji in inšpektorji medobčinske uprave, je za medije danes pojasnila vodja te Suzana Konec. Kot je dodala, z nadzorom ne bodo imeli težav, opravljali pa ga bodo tako kot do zdaj – izmenjaje z nadzorom parkiranja in kampiranja na črno.

Občina si želi enak ukrep tudi v Bovcu in Tolminu

Na Občini Kobarid so po odločitvi ustavnega sodišča dejali, da so spremembo spornega odloka pripravljali skrbno in z željo, da bi enak odlok sprejeli tudi v Bovcu in Tolminu. V Občini Tolmin so nekoliko za Kobaridom sprejeli odlok s praktično enakimi določbami, a polovico nižjimi cenami, v Bovcu pa vztrajajo pri prejšnjem odloku.

Kobariški župan Matajurc je v odzivu dejal, da so po odločitvi ustavnega sodišča "postavljeni zdravi temelji, da bomo lahko začeli pisati zgodbo o transparentnosti, varnosti in varovanju narave na območju reke Soče". Ena glavnih pridobitev novega odloka bo tudi nadzor nad dejanskim številom ljudi, ki se v poletni sezoni spustijo po reki, vsaj kobariškem delu, je dodal. Do zdaj so namreč raftarji lahko pluli s t. i. pavšalno dovolilnico, kjer nadzora nad številom spustov in s tem oseb ni bilo.

Na podlagi teh podatkov bodo lahko v nadaljevanju presojali in se po potrebi odločili o omejitvi največjega števila uporabnikov reke, podobno kot se to dogaja na drugih najbolj obremenjenih točkah, so pojasnili na Občini Kobarid.

Glede na nov sistem prodaje dovolilnic morajo podjetja, ki organizirajo plovbo po Soči, tudi opraviti registracijo, da lahko kupijo večje število dovolilnic hkrati. Do vključno 30. junija je registracijo opravilo 33 podjetij.