Dolge čakalne vrste so postale stalnica. Foto: EPA
Dolge čakalne vrste so postale stalnica. Foto: EPA

Schiphol je eno največjih in najbolj prometnih evropskih letališč, a v popandemskem času se sooča s hudimi težavami osebja. Predvsem jim primanjkuje varnostnikov in nalagalcev prtljage. Potniki na letališču zato čakajo v dolgih vrstah, zaradi katerih nekateri tudi zamudijo polete.

Na letališču je promet moten že vse od aprila, saj povpraševanje po potovanjih presega zmogljivosti letaliških delavcev. "Nekaj tednov so bile razmere nekoliko boljše, zato res nismo pričakovali, da bomo morali sprejeti tako hud ukrep. Zaposleni na terminalih delajo po svojih najboljših močeh, da vsi potniki pridejo pravočasno na vkrcanje, a žal jim tega danes ne moremo zagotoviti," so sporočili. Družbe so prosili, da do 23.00 odpovejo vse polete z letališča in na letališče.

Na letališču velja dnevna omejitev števila potnikov. Foto: EPA
Na letališču velja dnevna omejitev števila potnikov. Foto: EPA

Vsem letalskim družbam, ki bodo upoštevale njihovo prošnjo, bodo povrnili odškodnino za odpovedan let.

Dnevna omejitev števila potnikov

Letališče Schiphol ima že tako do konca oktobra v veljavi omejitev največjega dnevnega števila potnikov, ki je veljala v poletni sezoni. Število potnikov bodo od septembra omejili na 67.500, od oktobra pa na 69.500 na dan. Dejali so, da jih že zdaj skrbi, kako bodo poskrbeli za vse potnike konec oktobra, ko so na Nizozemskem počitnice.

Razlogi za omejitev največjega dnevnega števila ljudi so dolge čakalne vrste in "druge logistične težave". Poleg tega so sprejeli še nekaj drugih potez, med drugim vse potnike prosijo, da na letališče ne prihajajo več kot štiri ure pred poletom.