Sezona ledenih gora v Novi Fundlandiji je v polnem zamahu. Foto: Reuters
Sezona ledenih gora v Novi Fundlandiji je v polnem zamahu. Foto: Reuters

Da bi bila vsa stvar še zabavnejša, je fotografijo omenjene ledene gore ovekovečil fotograf iz kraja po imenu Dildo (kraj je ime dobil po novofundlandskem izrazu za del ladje, ne po spolni igrački, op. a.).

"Dobivam veliko odzivov, veliko komentarjev na fotografijo, ker, no, ker spominja na del moške anatomije, recimo temu tako," je za CBC povedal Pretty, čigar posnetek je zdaj zakrožil v medijih po vsem svetu.

Sorodna novica Foto: V svetovni prestolnici ledenih gor

Pretty, ki se ukvarja s fotografijo z brezpilotnimi letalniki, je dejal, da je že s prve fotografije, posnete v zalivu Conception Bay, opazil, da ima posnetek velik spletni potencial. Do danes je Prettyjevo fotografijo, ki jo je objavil na Facebooku, delilo 5200 ljudi, požela pa je tudi na stotine hudomušnih komentarjev.

Pretty je dejal, da je imel srečo, da je ledeno goro ovekovečil pravočasno, saj se pospešeno taja. "Nenehno se taja. Morda bo kmalu uplahnil," se je pošalil. In ni se motil – sodeč po spletnih uporabnikih, ki so hiteli opazovat goro, ji je vrh že odpadel.

Več kot 200 ledenih gora vzdolž obale

V Novi Fundlandiji in Labradorju, provinci na skrajnem severovzhodu Kanade, letos uživajo v izjemni sezoni ledenih gora, ki vsako leto privablja tudi številne turiste. Tako provinca kot tudi sama Kanada sta bili sicer dolgo zaprti zaradi pandemije, tako da se turisti zares vračajo šele letos.

Pristojne službe so samo prejšnji teden zaznale več kot 200 ledenih gora ob novofundlandski obali, še na desetine več pa vzdolž obale Labradorja, kamor najprej zanese kose ledu z Grenlandije.

"Obalni vetrovi so k nam zanesli tako nakopičen led kot ledene gore," je povedala Diane Davis, ki upravlja Facebookovo skupino za lovce na ledene gore. "Če se bo trend držal, bi lahko ledene gore letos opazovali tudi maja in junija. Lani nam jih je mati narava namenila zgolj peščico."

Več fotografij letošnjih ledenih gora z obale Nove Fundlandije pa v spodnji galeriji.