"Ljubljana je mesto za radovedne in pustolovske duše. /.../ Ponosna zelena prestolnica Slovenije vabi vse potepuhe, ki so lačni kulture, umetnosti, zabave in velikih zelenih površin, ki zagotavljajo sproščeno vzdušje," so zapisali v opisu.

V izboru za najboljše evropske turistične destinacije leta 2022 je sodelovalo več kot pol milijona popotnikov iz 182 držav. 20 krajev z največ prejetimi glasovi se je uvrstilo med najboljše evropske destinacije, na prvo mesto med vsemi pa se je uvrstila Ljubljana.

V krajih sosednjih držav je 11. mesto osvojila obala Amalfi v Italiji, na 13. mestu je prestolnica Rim, na 17. mestu je avstrijska prestolnica Dunaj, na 19. mestu pa avstrijsko mesto Gradec.

Slovenska prestolnica se je prej kot druge evropske destinacije odločila, da je njeno zgodovinsko središče namenjeno samo pešcem, pri European Best Destinations poudarjajo v opisu Ljubljane.

"V njenem osrčju lahko med sprehodom od trendovskega butika do pristne trgovine ali restavracije slišite ptičje petje," še pišejo pri spletni strani, ki obisk mesta priporoča ljubiteljem narave in hrane ter ljubimcem in Instagramerjem.

Med največjimi čari Ljubljane poudarjajo še "čudovito kulturo", kulinariko in "pestro mestno življenje" ter obljubljajo, da prvi obisk zagotovo ne bo zadnji.

European Best Destinations je spletna stran za popotnike, namenjena promociji kulture in turizma v Evropi. Ustanovljena je bila leta 2009 in je najbolj turistična spletna stran v Evropi že osem let zapored.

Seznam najboljših destinacij za leto 2022

1. Ljubljana, Slovenija
2. Marbella, Španija
3. Amiens, Francija
4. Plovdiv, Bolgarija
5. Leuven, Belgija
6. Oradea, Romunija
7. London, Združeno kraljestvo
8. Nijmegen, Nizozemska
9. pokrajina Lahti, Finska
10. Carigrad, Turčija
11. obala Amalfi, Italija
12. Praga, Češka
13. Rim, Italija
14. pokrajina Bavarska, Nemčija
15. Atene, Grčija
16. Clonakilty, Irska
17. Dunaj, Avstrija
18. Luzern, Švica
19. Gradec, Avstrija
20. Kreta, Grčija