Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Logarska dolina, ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi, se zajeda v Kamniško-Savinjske alpe s severa in vabi v objem miru ljubitelje narave, športa. Zadnja leta jim je le uspelo zmanjšati ogljični odtis, vse več je kolesarjev in pohodnikov, ki za seboj ne puščajo okoljskih sledi.

"Ozaveščati ljudi, naj puščajo svoja vozila pred vstopi v parke, doline, Matkov kot, Robanov kot in se odpravijo na pot peš. Da bodo doživeli to naravo, njeno čistost, ta mir brez vozil," je povedala županja Solčave Katarina Prelesnik.

Solčavsko svojo podobo gradi na sonaravnem trajnostnem razvoju. Organiziran je javni prevoz do celjskega in šaleške doline, motorni promet v dolini urejajo z redarsko službo.
"Iz Latkove vasi smo štartali, tradicionalno, mislim da že 15 let za ta praznik, gremo v Logarsko," je povedal eden izmed obiskovalcev. "Raziskujemo Slovenijo. Zelo nas je presenetilo, kako dobro je vse organizirano, celo bolje kot v Belgiji," pa je povedal gost iz Belgije.

Pohodniki zlasti uživajo na prenovljeni naravoslovno-etnografski poti tega krajinskega parka, kjer je v zavetju gozda vendarle nekaj stopinj manj. Na poti nazaj pa v pametni vasi v Lučah lahko napolnite baterije koles in še katere druge v butičnem ateljeju.
"Svet se suče v digitalizacijo in smo razvili servisno-polnilne postaje za e-kolesa, pametne klopi in digitalne turistične informatorje," je pojasnila Sonja Strgar iz Guesthousa S.
Moderno, a s pridihom tradicionalnega, lesa, filca in kovine.

Logarska dolina privablja tudi petične goste