Koča na Žavcarjevem vrhu. Foto: MMC RTV SLO
Koča na Žavcarjevem vrhu. Foto: MMC RTV SLO

Letos je že desetič potekala akcija Naj planinska koča. V deseti sezoni, ki je trajala od 29. maja do 11. septembra, so sodelujoči z glasovanjem med 147 kočami – 27 visokogorskimi in 120 planinskimi kočami na nižje ležečih predelih – izbrali tisti, ki se odlikujeta po urejenosti, gostoljubju in ponudbi. Tudi v letošnjem izboru je en uporabnik za posamezno planinsko kočo lahko glasoval le enkrat med celotnim glasovanjem. Oddanih je bilo 13.900 glasov, glasovalo pa je več kot 4700 različnih obiskovalcev.

V kategoriji naj planinske koče je s konkurenco pometla Koča na Žavcarjevem vrhu (PD Maribor Matica), ki stoji na 862 metrih. Ta se tako štajerske zmage veseli ob letošnjem 70. rojstnem dnevu koče na odmaknjenem Kozjaku, kar predstavlja še dodaten izziv. "Me hecate?" je bil odziv Saše Popelar, ki je z možem iz Švedske Bobbyjem Markojo najemnica že tretjo sezono, in dodala, da to ekipi pomeni vse.

"Veseli nas, da je zmagovalna naj planinska koča z območja, ki je lani in tudi še letos občutilo bistveno slabši turistični obisk zaradi posledic poletnih poplav," je dejal strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Dušan Prašnikar. Koča na Žavcarjevem vrhu je prva planinska koča v vzhodnem delu Slovenije, ki je osvojila ta naziv.

"Pomembno je, da se v planinskem društvu zavedamo, da planinstva ni, če ni planinskih poti in pridnih markacistov, če ni planinskih koč – zato je naše poslanstvo, da te koče, ki ne prinašajo zaslužka, ohranjamo pri življenju," je poudaril Ivan Kosi, načelnik gospodarskega odseka PD-ja Maribor Matica.

"Lepo priznanje – ne le zame, ampak za vso ekipo"

Naslov naj visokogorske planinske koče je osvojila Češka koča na Spodnjih Ravneh (PD Jezersko), ki leži na 1542 metrih in bo naslednje leto praznovala 125 let. Po besedah Prašnikarja, ki je čestital ekipam zmagovalnih koč, gre za "najstarejšo planinsko kočo v Sloveniji, ki se je ohranila v prvotni zunanji podobi in z notranjim značajem".

"Priznanje gre tako tudi dolgoletni izkušeni oskrbnici Karmen Klaura kot celotni družini Karničar, ki že cele generacije skrbi za to kočo," je dodal.

"Lepo priznanje – ne le zame, ampak za vso ekipo. Če je vzdušje v koči v redu, potem se tudi gost dobro počuti," je dejala oskrbnica Klaura, ki letos zaznamuje deseto oskrbniško leto v kosu na priljubljeni koči nad Jezerskim.

Češka koča na Spodnjih Ravneh. Foto: Manca Ogrin
Češka koča na Spodnjih Ravneh. Foto: Manca Ogrin

Akcija tudi ozavešča o odgovornem in varnem obiskovanju gora

Jubilejno sezono akcije, ki ne promovira le planinarjenja in spodbuja aktivno preživljanje prostega časa v naravi, ampak tudi ozavešča o odgovornem in varnem obiskovanju gora, sta zaznamovali tudi podpora planinskim kočam in potem, ki so jih lani prizadele poplave, ter spodbuda družinam k obisku gora.

V kategoriji naj planinska koča so se med prvih pet poleg zmagovalke, Koče na Žavcarjevem vrhu, uvrstili še (po abecednem redu) Dom na Kofcah (PD Tržič), Dom planincev v Logarski dolini (PD Celje Matica), Koča na Ljubelju in Lavričeva koča na Gradišču (PD Šentvid pri Stični).

Med visokogorskimi planinskimi kočami pa so zmagovalki, Češki koči na Spodnjih Ravneh, sledili še (po abecedi) Cojzova koča na Kokrskem sedlu (PD Kamnik), Kamniška koča na Kamniškem sedlu (PD Kamnik), Koča na Kriški gori (PD Križe) in Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica).