Turistična panoga je v težavah. Foto: EPA
Turistična panoga je v težavah. Foto: EPA

Malezijske državne meje so zaradi koronskih ukrepov zaprte že 18 mesecev, izjema je le potovalni mehurček na otoku Langkawi, ki ga je država odprla pred dvema tednoma. Tja lahko potujejo zgolj domači gostje, ki so cepljeni proti covidu-19, ali pa so covid-19 preboleli.

Izjema je potovalni mehurček na otoku Langkawi. Foto: EPA
Izjema je potovalni mehurček na otoku Langkawi. Foto: EPA

Predstavniki turistične panoge, ki prispeva od pet do deset odstotkov malezijskega bruto domačega proizvoda, tako opozarjajo, da nekdaj cvetoči dejavnosti grozi popoln propad. "Posel je v izredno slabem stanju," je razmere v Maleziji, ki je bila pred izbruhom pandemije za Tajsko druga najbolj obiskana turistična destinacija v jugovzhodni Aziji, povzel predsednik malezijske zveze organizatorjev turističnih potovanj Tan Kok Liamg. "Finančnega ministra Tengkuja Zafrula rotimo, naj vlada panogi zagotovi pomoč," je še poudaril.

Malezijska vlada je meje za skoraj vsa potovanja zaprla lani marca, čeprav se na malezijskih plantažah in v tovarnah pritožujejo nad pomanjkanjem delovne sile, pa se je odločila tudi, da pred naslednjim letom v državo ne bo spuščala tujih delavcev.

V državi je polno cepljenih skoraj 80 odstotkov ljudi, zato je vlada nekoliko sprostila omejevalne ukrepe, ki jih je uvedla maja v sklopu tretjega zaprtja javnega življenja.