Letos zaznamujemo 140 let prihoda tega strogega meniškega reda na grad Rajhenburg. Foto: BoBo/Borut Peršolja
Letos zaznamujemo 140 let prihoda tega strogega meniškega reda na grad Rajhenburg. Foto: BoBo/Borut Peršolja

Ob strokovnem vodstvu po razstavi na gradu so včeraj navedli njihovo morda najbolj prepoznavno iznajdbo, čokolado Imperial, s katero so oskrbovali tudi dunajski dvor, je poročala novinarka Radio Slovenija Suzana Vahtarić v oddaji Po Sloveniji.

Stalno razstavo Trapisti v Rajhenburgu so odprli leta 2013, ko so končali temeljito obnovo gradu. Foto: BoBo/Borut Peršolja
Stalno razstavo Trapisti v Rajhenburgu so odprli leta 2013, ko so končali temeljito obnovo gradu. Foto: BoBo/Borut Peršolja

Avtorica stalne razstave o trapistih na gradu, upokojena sodelavka Muzeja novejše zgodovine Slovenije Irena Fürst, je povedala več o strogem meniškem redu: "Bili so zelo strog meniški red, poln odrekanja, prepovedi, pa po drugi strani izredno napredni in so tako v gospodarskem življenju kot na drugih področjih življenja pustili ne samo našemu področju, ampak celi Sloveniji močan pečat."

Njihovi najpomembnejši izdelki so bili sir trapist ter čokolada in likerji. Izdelovali so različne čokolade in odlične čokoladne bombone, kakav, ki so ga dobili kot stranski produkt proizvodnje, pa uporabljali za likerje oziroma prodajanje na trgu. Čokolado so prodajali po vsej današnji Evropi. "Tudi cesarski dvor na Dunaju je pri menihih trapistih kupoval čokolado, kar nam potrjuje, da je bila ta čokolada takrat najbolj kakovostna."

Zgodba čokolade se je začela leta 1896, ko so pripeljali prve bencinske stroje iz Francije, a so jih kmalu predelali, dodaja Irena Fürst: "Kmalu so si na potoku Brestanica naredili svojo elektrarno, ki jim je potem poganjala stroje v tovarni, v sam grad so napeljali elektriko in v hleve. Hkrati so pa napeljali tudi telefon, tako da so bili 30 let po izumu telefona že povezani s svetom."

S projektom Vpliv trapistov na posavsko podeželje so v preteklih letih želeli v Brestanici rekonstruirati dediščino trapistov. Zapuščina projekta je pedagoški program in tradicionalni Dan čokolade in likerjev na gradu, ki je zadnji dve leti sicer okrnjen. Včeraj so izvedli le vodenje po razstavi in koncert. Kustosinja pedagoginja Zinka Junkar je več povedala o programu: "Pedagoški program oziroma delavnice, kot so recimo peka zeliščnih kruhkov, šivanje zeliščnih vrečk, kot najbolj priljubljena pa je izdelava čokoladnih lizik v izvedbi tudi takratnega partnerja projekta Podjetja Kunej, vino in čokolada, d. o. o., ki čokolado trži in razvija še naprej."

Stalno razstavo Trapisti v Rajhenburgu so odprli leta 2013, ko so končali temeljito obnovo gradu. Leta 1947 je bil grad Rajhenburg nacionaliziran in red menihov trapistov razpuščen.