Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med obiskovalci Celjskega gradu je bilo v prvih sedmih mesecih leta 52 odstotkov domačinov in 48 odstotkov tujcev. Delež domačih gostov se je v medletni primerjavi povečal za 15 odstotkov, kar v Zavodu Celeia Celje pripisujejo promocijskim dejavnostim. Med tujimi gosti so na gradu našteli največ Nemcev, Madžarov, Nizozemcev, Čehov in Francozov, poroča STA.

Na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta je Celjski grad obiskalo nekaj več kot 600 ljudi, kar je za 37 odstotkov več kot na ta dan lani. Poleg domačih obiskovalcev, teh je bilo po podatkih zavoda 33 odstotkov, je bilo največ tujih iz Italije, Francije, Nemčije, Španije in Nizozemske.

V zavodu, ki organizira prireditve in upravlja več objektov, so zadovoljni z letošnjimi turističnimi rezultati. "Avgustovska dnevna statistika kaže, da bosta število in struktura obiskovalcev v osmem mesecu podobna julijskima," je dejala direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar.

Več kot eno prenočitev ustvari 18 odstotkov turistov

Po zadnjih podatkih statističnega urada so sicer turisti v Celju od januarja do konca junija letos ustvarili nekaj več kot 25.500 prenočitev, kar je na ravni števila prenočitev v enakem obdobju leta 2023, so sporočili iz zavoda.

V zavodu na Celjskem gradu, v TIC-u Celje in na Drevesni hiši v Mestnem gozdu izvajajo tudi redno anketiranje obiskovalcev. Po zbranih podatkih tako slovenski kot tuji gostje v 70 odstotkih v Celju preživijo nekaj ur, več kot eno prenočitev jih ustvari 18 odstotkov. Poleg Celjskega gradu, ki ga obišče 95 odstotkov vseh turistov v Celju, se večina obiskovalcev odpravi tudi v staro mestno jedro. Na tretjem mestu po obisku so restavracije, na četrtem pa muzeji in galerije. Tako eni kot drugi mesto v večini (70 odstotkov) obiščejo z družino, četrtina pa jih je v anketi navedla družbo prijateljev, poroča STA.