Sejem velja za osrednji turistični dogodek pri nas. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Sejem velja za osrednji turistični dogodek pri nas. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Gospodarsko razstavišče bo 32. sejem Alpe-Adria gostilo do sobote, v ospredju pa bo zeleni in aktivni turizem. Aktivni oddih v naravi bodo predstavili mnogi akterji, kot so Slovenska turistična organizacija, Turistična zveza Slovenije z več kot 150 člani, Turizem Ljubljana, Ribiška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, gospodarsko interesno združenje Pohodništvo in kolesarjenje, Zavod za gozdove Slovenije in Združenje turističnih vodnikov Slovenije, obljubljajo prireditelji.

Navzoče je nagovorila Ilona Stermecki, v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije, ki je izpostavila posledice koronakrize, ki so pomembno vplivale na turizem prav tako pa tudi na navade turistov. "Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu že dolgo ni neznanka. Je destinacija, ki se po različnih kriterijih, predvsem pa po udejanjanju trajnostne zaveze, varnosti, avtentičnosti in gostoljubnosti uvršča v sam vrh. Pomembno k prepoznavnosti prispevajo tudi naši vrhunski športniki, ki jih lahko uvrščamo med ambasadorje slovenskega turizma," je še dejala.

Na odprtju je bila podeljena tudi 11. nagrada jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Letošnji ambasadorji na temo Inovativna kolesarska doživetja so postali ARS VIVA, Zavod za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin s projektom Kolesarstvo za gibalno ovirane osebe. Komisija pod vodstvom Janeza Bogataja je svojo odločitev utemeljila: "Projekt gibalno oviranim osebam omogoča aktivno preživljanje prostega časa in spoznavanje naravnih ter kulturnih okolij na lokalni in regionalni ravni."

Foto: Mariša Bizjak
Foto: Mariša Bizjak

Tudi močna hrvaška navzočnost

Skupno se bo predstavilo več kot 130 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije in Nepala. Hrvaška se bo v sodelovanju s Hrvaško turistično organizacijo predstavila na največji stojnici doslej. Več kot 30 ponudnikov bo predstavljalo novosti in najpomembne prireditve od Umaga do Dubrovnika ter hrvaške celine, so navedli.

Dogajanje v razstavnih dvoranah bo spremljal spremljevalni program s predavanji, predstavitvami, okroglimi mizami in novinarskimi konferencami.

Gastexpo & Sladoled

Z eno vstopnico pa bo te dni mogoče obiskati dva sejma, saj hkrati že tradicionalno potekajo tudi 15. mednarodni strokovni Sejmi okusov Gastexpo & Sladoled. Razstavljavci bodo predstavili široko ponudbo gastronomije, od pijač, kave, slaščičarstva, pekarstva, sladoleda, vina pa do opreme za gostinstvo in hotelirstvo. Prvič bo predstavljena digitalizacija in avtomatizacija gostinskega sektorja v obliki natakarskega robota.

Vsak, ki se profesionalno ali ljubiteljsko navdušuje nad kulinariko, se lahko udeleži brezplačnih predavanj, delavnic in interaktivnih izobraževanj – od šole peke pic, slaščičarskih in pekarskih delavnic, izdelave različnih živil z uporabo profesionalne opreme, do priprave kave, piva in delavnic Latte Art & Barista. Dogajanje bodo popestrila tudi mednarodna tekmovanja, na katerih se bodo udeleženci pomerili za naziv najboljšega picopeka Slovenije in v izboru Gastexpo pivo leta.

Sejma sta odprta od danes do petka od 10. do 19. ure in v soboto od 10. do 18. ure. Redna vstopnica stane sedem evrov, s popustom pet evrov, na voljo pa je tudi družinska vstopnica za 15 evrov.