Popotniki si največkrat radi tudi samo oddihnejo (fotografija je simbolna). Foto: Pixabay
Popotniki si največkrat radi tudi samo oddihnejo (fotografija je simbolna). Foto: Pixabay

Lonely Planet je v 15. izdaji knjige Best in Travel razkril 30 destinacij, ki bi jih pustolovci po mnenju popotniškega vodnika morali obiskati v letu 2025. Ta vključuje mesta, države in regije, med njimi pa je veliko tudi evropskih predstavnikov.

Najbolj priljubljeno mesto je postalo Toulouse v Franciji. To je po besedah Nitye Chambers, urednice pri Lonely Planetu, "popolna destinacija za oddih za konec tedna, pravi mestni labirint z galerijami, predelanimi industrijskimi prizorišči in kavarnami". Sledi mu mesto Pudučeri (nekoč Pondicherry) v Indiji, ki naj bi bil "top destinacija za deskanje". Bronasto medaljo je osvojilo bolgarsko mesto Bansko, med prvo deseterico sta se uvrstili tudi Genoa v Italiji in Palma de Mallorca v Španiji.

Med državami kraljuje Kamerun, takoj za njim sta Litva in Fidži. Naziv ene izmed najboljših držav si je v Evropi prislužila tudi Slovaška, poroča CNN.

Pokrajina, ki je najbolj navdušila, je nižavje ob zahodni obali Georgie v ZDA, ki ga po besedah Chabers zaznamujejo plaže, močvirja in staromodna mesta ter kulinarika, ki govori zgodbo o regiji ter njeni naravi in zgodovini. Druga najboljša regija je Teraj v Nepalu, tretja pa Chiriqui v Panami.

Med evropskimi regijami sicer izstopajo Valais v Švici, Giresun in Ordu, "vrata do obale in gora v manj obiskani črnomorski regiji" v Turčiji, Bavarska v Nemčiji in Vzhodna Anglija, pokrajina, ki spominja na Anglijo nekoč in naj bi jo tudi domači turisti premalo raziskovali, v Veliki Britaniji.

Potovanje z vlaki zelo priljubljeno

Obenem so pri Lonely Planetu poskrbeli tudi za nov pregled desetih najboljših potovalnih smernic. Glavna izmed njih so potovanja z vlaki, popotniki si med drugim najraje tudi zgolj oddahnejo, pri srcu jim je tudi, da preprosto "sledijo glasbi".

Čeprav je obisk najboljših plaž med trendi šele na 10. mestu, vodnik priznava, da bodo "počitnice na plaži, ki ponujajo sprostitev, neokrnjeno lepoto in povezavo z naravo, vedno priljubljene". Priljubljena so tudi obiskovanje slikovitih tržnic, nastopov kraljic preobleke, parkov in okušanje lokalne kulinarike.

Opazili so, da so si sicer med pandemijo covida-19 ljudje izbrali različne konjičke, s katerimi se ukvarjajo še danes, med trendi je na primer tudi opazovanje ptic. "To je opazno tudi pri tem, kako in kam potujejo," je dejala Chambers.

Najboljša mesta

1. Toulouse, Francija
2. Pudučeri, Indija
3. Bansko, Bolgarija
4. Chiang Mai, Tajska
5. Genova, Italija
6. Pittsburgh, ZDA
7. Osaka, Japonska
8. Curitiba, Brazilija
9. Palma de Mallorca, Španija
10. Edmonton, Kanada

Najboljše države

1. Kamerun
2. Litva
3. Fidži
4. Laos
5. Kazahstan
6. Paragvaj
7. Trinidad in Tobago
8. Vanuatu
9. Slovaška
10. Armenija

Najboljše regije

1. Nižavje ob zahodni obali Georgie, ZDA
2. Teraj, Nepal
3. Chiriqui, Panama
4. Launceston in dolina Tamar, Avstralija
5. Valais, Švica
6. Giresun in Ordu, Turčija
7. Bavarska, Nemčija
8. Vzhodna Anglija, Velika Britanija
9. Jordanska pot
10. Mount Hood in pokrajina Columbia River Gorge, Oregon, ZDA