Manhattanska veduta je bogatejša še za enega velikana. Foto: AP
Manhattanska veduta je bogatejša še za enega velikana. Foto: AP

Snovalci stolpnice na naslovu 111 West 57th Street navajajo, da ima Steinway Tower razmerje med višino in obsegom 24:1, kar ga dela za "najvitkejši nebotičnik na svetu".

S 435 metri je tudi ena najvišjih stavb na zahodni polobli, v New Yorku pa ga prekašata le One World Trade Center (541 metrov) in Central Park Tower (472 metrov).

V Steinway Towerju je med drugim 60 stanovanjskih enot, ki se raztezajo po 84 nadstropjih in v sosednji sto let stari, spomeniško zaščiteni stavbi Steinway Hall, v samem vrhu pa je razkošni tripleks z razgledom na Centralni park.

Stolpnico je zasnoval newyorški arhitekturni biro SHoP Architects, gradnja pa se je začela leta 2013. Gregg Pasquarelli, vodilni pri SHoP arhitektih, je stavbo označil za "projekt izjemnih proporcev in epske veličine".

Izjemno vitki nebotičniki so se razmahnili v 70. letih v Hongkongu, sledila so še druga velemesta, vključno z New Yorkom.

Za Steinway Tower pravijo, da predstavlja impresiven dodatek newyorški veduti, hkrati eleganten in dramatičen.

Po besedah arhitektov je bil njihov glavni cilj ustvariti novo in drzno interpretacijo newyorške vedute, pri tem pa se tudi pokloniti zgodovinskim koreninam lokacije.

Ustvariti "nekaj, kar še ni bilo ustvarjeno"

"Vsakršne vnaprej zgrajene predstave, ki jih je imela naša ekipa glede newyorških nebotičnikov, je zamenjala priložnost storiti nekaj, kar še ni bilo narejeno," je dejal Pasquarelli, ki je dodal, da so navdih za gradnjo črpali iz "zlate dobe manhattanskih nebotičnikov" in obdobja art decoja.

Pročelje stolpnice je tako delno zgrajeno tudi iz posebne vrste opek, ki v različni luči in iz različnih kotov dajejo iluzijo, da spreminjajo barvo in teksturo.

Steinway Tower že sprejema prve stanovalce, ni pa treba poudarjati, da cene niso skromne – za garsonjero boste odšteli od 7,75 milijona dolarjev dalje, za podstrešno stanovanje pa od 66 milijonov dalje.

Stolpnico so gradili devet let. Foto: AP
Stolpnico so gradili devet let. Foto: AP