Pasja vprega severnjaških lovcev. Foto: New York Times
Pasja vprega severnjaških lovcev. Foto: New York Times

Eskimski lovci na Grenlandiji preživijo do dva meseca na ledu in iščejo kite samoroge, tjulnje in polarne medvede. Ker živijo v krutem okolju, kjer temperatura pade tudi do minus 40, se že 4.000 let zanašajo na lov, s katerim so preživeli vsa ta leta.
Posebna fotoreportaža New York Timesa ponuja enkratno priložnost vpogleda v življenje severnjaškega ljudstva in njihovih običajev. Ledene gore, pasje vprege, polarni medvedi, slikovite tradicionalne vasi, eno največjih čudes narave, severni sij (aurora borealis), veličastnost fjordov Inglefield in Sermiliq ...


Globalno segrevanje dela svoje
Eden izmed lovcev, Hjelmar Heimeken, čaka na tjulnja, da pokuka čez luknjo v ledu na vzhodu Grenlandije, lovec Ole Neylsen pa ponosno kaže svoj sveži ulov - kita, ki ga je ujel s harpuno.
Mnoge vasi na Grenlandiji, deželi večnega snega in ledu, imajo že kar shojene poti do lukenj v ledu. Z noži in sekirami inuitski lovci nato razkosajo svoj ulov.
A tudi ta severnjaški raj na Zemlji izginja - število lovcev Inuitov upada zaradi vse toplejše temperature, ki krajša njihove lovske sezone. Tudi polarni medvedi so že močno ogroženi, saj so vezani na led, na katerem lahko lovijo tjulnje.
Do takrat pa - nekaj fotografij iz vsakdana eskimskih lovcev.