Nova Zelandija slovi po svoji osupljivi, neokrnjeni naravi. Foto: EPA
Nova Zelandija slovi po svoji osupljivi, neokrnjeni naravi. Foto: EPA

Ta turistično izjemno zanimiva otoška država sredi Tihega oceana se lahko pobaha z globokimi fjordi, strmimi pečinami, veličastnimi ledeniki, strah vzbujajočimi gorskimi očaki, prodorno modrimi jezerci in rajskimi zalivčki.
Tu so še mistični gozdovi, spokojni zeleni kotaleči se grički, viharniški rti, kiti, ki puhajo vodomet iz bučečih valov oceana in barviti termalni izviri.
Ob vseh teh naravnih danostih in terenskemu potencialu ni čudnega, da "kivijem" nogomet ni najpomembnejše razvedrilo. Gre namreč za državo, ki je izrazito nagnjena k ekstremnim in adrenalinskim športom in ki je pravzaprav izumila koncept adrenalinskega turizma.
Od trekinga do kitov
Kadar turisti tako ne obiskujejo ravno filmskih prizorišč Gospodarja prstanov ali se ne gredo kulturnega trka s trkanjem nosov na kaki maorski predstavi za turiste, je velika verjetnost, da bodo počeli katero od neštetih privlačnih aktivnostih, ki jih ponujata Severni in Južni otok.
Pa naj si bo to treking po slovitem Milford Tracku v novozelandski deževni gozd, kajakanje po fjordih, plezanje po ledenikih, (precej bolj statično) opazovanje kitov ali pa kanjoning po eni od divjih rek. Tu pa je še bungee jumping, zorbing, alpinizem, smučanje …
Če obstaja šport, tesno povezan z naravo, ga boste na Novi Zelandiji našli.

Džip safari: Kamor vaš najet avtomobil ali avtodom ne bo šel, vas bodo popeljala vozila na štirikolesni pogon (4WD). In novozelandska divjina kar čaka, da se razišče. Džipi so popoln način, da združite z adrenalinom nabito dejavnost in izjemno visokogorsko ali obalno pokrajino.
ATV-Quad štirikolesniki: Podobno kot džip safariji je tudi t. i. quad bikanje (motorna vozila na štirikolesni pogon) odličen način za polno doživetje novozelandske divjine. Ob tem pa vas preplavi še obilna doza adrenalina, ko balansirate po strmih in ozkih razritih poteh. Quad bajke na Novi Zelandiji sicer uporabljajo za prevoz med tukajšnjimi ovčjimi in kravjimi postajami. Quadi so izjemno okretni in prilagodljivi ter enako primerni za podenje za živino kot za rekreacijsko rabo.
Plezanje: Plezanje, klasični športni izziv v naravi, je razširjen tudi na Novi Zelandiji. Zanj ne potrebuješ izkušenj (inštruktorji vas umetnosti držanja za vrv in postopnega spuščanja naučijo v parih urah), le željo po premaganju naravnega strahu pred višino. Ob občutku neizmernega zadovoljstva, ko priplezate na vrh pečine, je ves strah pozabljen in poplačan.
Podzemni rafting (black water rafting): Samo Novozelandci se lahko domislijo vroče akcijske avanture v podzemnih jamah, napolnjenih z ledeno vodo. Začetki tega edinstvenega športa segajo v leto 1987, ko je vodič iz Waitomoja priplul skozi jamo Ruakuri na napihljivem obroču in odkril edinstveno avanturo z nizko stopnjo tveganja. Danes je podzemni rafting legendaren. Celotna zadeva je videti tako, da plujete skozi kot v rogu temno jamo z napihljivim obročom okoli pasu. Vaš prvi izziv je, da skočite dva metra z robu v popolno temo jame. Glavni center za ta šport je Waitomo.
Bungee jumping: Bungee jumping je neločljivo povezan z Novo Zelandijo. Maksimalen naval adrenalina (ki lahko traja še par dni) z minimalnim tveganjem. Šport izvira z Vanuatuja, kjer otočani (z ovijalkami okoli gležnjev) v vsakoletnem ritualu skačejo s 35-metrskega stolpa, da bi tako pomirili bogove in zagotovili dobro žetev. Dva novozelandska podjetnika sta posvojila idejo, le da sta ovijalke zamenjala z gumijastimi vrvmi in tako ustanovila prvi komercialni bungee jumping na svetu. Nova Zelandija se danes lahko pobaha z nekaj najenkratnejšimi bungee lokacijami na svetu, kot je denimo skok s Pristaniškega mostu v Aucklandu.
Kajak/kanu: Predstavljajte si užitek spokojnega plutja po kot zrcalo gladkem jezeru, v katerem se zrcalijo zasneženi vrhovi, ali pa po kristalno čisti reki, ki se vije skozi bujni deževni pragozd. Nova Zelandija je raj za veslače, saj je popolnoma obkrožena z oceanom, posuta s tisočerimi jezerci in prepredena s prek 1500 rekami. Tu je več izvajalcev kajaktur na prebivalca kot v kateri koli drugi državi na svetu. Najpopularnejša sta kajak po morju (v slikovitih obmorskih parkih Bay of Islands, Hauraki Gulf, NP Abel Tasman, Marlborough Sounds, Fiordland in Stewart Island) in kajak na divjih vodah. Mt Cook ponuja morski kajak na ledeniških jezerih Tasman in Mueller. Za rečni kajak je najrazburljivejša reka Whanganui na Severnem otoku.
Kanjoning: Predstavljajte si velikanski tobogan zabaviščnega parka za odrasle, globoko v divjini rečne soteske. Temu dodajte deroč tok vode in veličastne skalne formacije, pa ste dojeli koncept kanjoninga. Gre za ultimativni adrenalinski šport, pri katerem se zanašate le na svoje spretnosti. Pod budnim očesom izkušenega vodiča se poženete v kraljestvo erodiranih skal, vaš sopotnik in edino prevozno sredstvo pa je voda.
Jamarstvo: Jamarski navdušenci bodo nedvomno prišli na svoj račun na Novi Zelandiji, državi prostrane kraške pokrajine in podzemnih labirintov apnenčastih formacij. Najbolj predani lahko prenočijo v Tomo Group Lodge v Waitomoju in se spoznajo s člani največjega jamarskega kluba v državi. V Nelsonu in okolici jamarski klubi redno izvajajo ekspedicije v jame Takaka, ki so med najdaljšimi in najglobljimi na svetu. Obiskovalci, ki bi se radi spustili v jamarsko pustolovščino in si ogledali čudovite kraške oblike, podzemne reke in slapove, prazgodovinske fosile in galaksije svetlikajočih barv žuželk, se lahko pridružijo organiziranim turam po vsej državi.
Hoja po ledeniku: Sprehodite se po orjaški reki ledu, ki nepopustljivo drsi po strmih pobočjih Južnih Alp. Pohodi po ledenikih so ena navečjih atrakcij Nove Zelandije. Izkušeni vodiči vas popeljejo v nadrealistični svet prodorno modrih ledenih jam in ledenih formacij na ledenikih Franz Josef in Fox na zahodni obali Južnega otoka. Ta dva ledenika sta prava čudeža narave, ki se spuščata vse do 250 metrov nadmorske višine v območje deževnega gozda. Vodiči vam priskrbijo vso potrebno opremo, od čevljev in nogavic, do kavljev in pelerine ter vas pripeljejo do jezika ledenika. Foto: EPA
Heliski (Smučanje s helikopterjem): Z bolj konvencionalnima smučanjem in deskanjem na snegu (Nova Zelandija, natančneje Južne Alpe, postaja vse bolj priljubljena mednarodna destinacija za oba športa in eden glavnih poletnih pripravljalnih taborov za smučarske reprezentance svetovnega pokala), heliski sestavlja 'sveto trojico' snežnih športov na Novi Zelandiji. V visokogorskih divjinah Južnih Alpah boste med junijem in oktobrom našli na tisoče hektarov neokrnjenega pršiča, ki samo čaka, da se nanj spustite s helikopterjem in, seveda, smučmi. Čakajo vas neverjetni razgledi, 3.000-metrski spust in - življenjska dogodivščina. Foto: Uradna stran
Gliser: Ste pripravljeni za najbolj adrenalinsko rečno vožnjo? Na Novi Zelandiji je le en način, da zaidete v skrite kanjone, občudujete soteske in se znorite na divjih rekah - z gliserjem. Nič vas ne more pripraviti na zdravo dozo vznemirjenja in evforije, ki jo dobite od gliserskih voženj s polno hitrostjo po divjih rekah obeh otokov.
Jadralno padalstvo: Jadralno padalstvo je krasen adrenalinski šport, ki vzbuja enkraten občutek svobode, ko jadrate na vetrcu med nadzorovanim spustom na zemljo. Na Novi Zelandiji so operaterji za jadralno padalstvo in vadbene šole razširjeni po celi državi. Med najbolj priljubljenimi destinacijami za ta šport so vrh gondolskega griča v Queenstownu, Te Mata Peak v Hawke’s Bayu, Mt Iron v Wanaki in številna dvignjena območja v Bay of Islands, Aucklandu, Taupu, Nelsonu in Christchurchu.
Rečno sankanje: Vam rafting ne predstavlja zadostnega izziva? Potem je za vas rečno sankanje, ki vas bo (skorajda dobesedno) odpihnilo. Gre za najbolj prvinski, pristni, 'z obrazom v vodi' slog raftanja po divjih vodah. Vse, kar potrebujete, so kopalke in pozitivni odnos. Organizatorji vas bodo opremili z modificirano desko, japonkami, neoprensko obleko in čelado. Glavno središče tega športa so divje reke okoli Queenstowna in Wanake.
Potapljanje: Novozelandska obala, daljša od tiste v ZDA, je potapljaški raj. Poleg tega nikjer v državi niste dlje kot dve uri oddaljeni od morja - ni čudnega, da je Nova Zelandija tako morsko naravnana. Tu ima potapljanje številne privržence, potapljaške trgovine in klube pa boste našli v večini mest in obalnih letovišč. Čarterski čolni vas bodo z vso potrebno opremo popeljali do otokov in koralnih grebenov. Foto: Uradna turistična stran
Deskanje in deskanje na veter: Najbolj vroča točka za deskanje je v Raglanu, ki se ponaša z orjaškimi valovi. Deskanje je za Novozelandce praktično nacionalni šport, saj se življenjski slog 'kivijev' vrti okoli plaže. Poleti, med decembrom in marcem, imajo lokalci vsak konec tedna brez deskanja ali plavanja za izgubljen. Deskanje na veter je pri Novozelandcih še bolj v povojih, a pridobiva na popularnosti, tudi na jezerih v notranjosti dežele. Foto: EPA
Plavanje z delfini: Nova Zelandija ima številna obalna območja, kjer lahko uživate v dih jemajočem bližnjem srečanju s priajteljskimi delfini. In ni boljšega načina za spoznavanje teh očarljivih bitij, kot da dejansko plavate sredi jate delfinov in opazujete njihovo obnašanje. Nova Zelandija ima prijetno toplo morje za plavanje z delfini, dodaten bonus pa je, da lahko pogosto ob tem vidite še orke, kite, tjulnje, pingvine in albatrose. Turistične ladje plujejo vsak dan iz vrste pristanišč ob vzhodnih obalah.
Zorbing: Zorbing je edinstvena novozelandska iznajdba, ki sega v 90. leta, ko sta dva domačina iskala nov avanturistični izziv. Danes je zorbing globalni posel s franšizami v številnih državah sveta (tudi v Sloveniji). V tem športu lahko uživajo ljudje vseh starosti, ki jih ne moti biti ujet v orjaški plastični žogi. Ko se žoga kotali navzdol po dolgem travnatem pobočju, se vrtite znotraj žoge v navidezni protigravitacijski formi breztežnosti kot astronavt. Foto: Uradna turistična stran
Treking in alpinizem: Nova Zelandija je s svojo neokrnjeno pokrajino raj za pohodnike. Ko pomislite na Novo Zelandijo, avtomatično pomislite na hojo. Na milijone obiskovalcev ima nepozabne spomine na prelepe pohodniške poti in udobne koče v divjini Nove Zelandije. Pešpoti so dostopne vsakomur, po državi pa je 100 turističnih centrov, ki vas založijo z zemljevidi in brošurami o lokalnih poteh, izletih, nacionalnih parkih in gozdovih. Vse skupaj je Na Novi Zelandiji okoli 12.000 kilometrov poti in 1.000 gozdnih koč.