Gora Brokeback - kuliso melodramatični gejevski romanci je ponujala veličastne pokrajina kanadske province Alberte. Foto:
Gora Brokeback - kuliso melodramatični gejevski romanci je ponujala veličastne pokrajina kanadske province Alberte. Foto:
Dannyja Boyla pa z rajsko plažo tajskega otoka Phi Phi.

Mojster lokacij (tudi tistih, ustvarjenih v studiu) je bil tudi veliki Alfred Hitchcock. Za Ptiče je izbral malo ribiško mesto Bodega Bay v severni Kaliforniji, znano kot gnezdišče ptic.
Njegove Vrtoglavice si ne moremo predstavljati brez tistih vrtoglavih prizorov ob mostu Golden Gate v San Franciscu in na zvoniku misijona San Juan Bautista.
In Sever-severozahod? Prizori, ko letalo preganja Caryja Granta po poljih in ko Grant visi s kamnitih obrazov ameriških predsednikov na Mount Rushmore, so že antologijski.
Anglija za srednjeveško kuliso
Gospodar prstanov in Nova Zelandija sta po tem, ko je Peter Jackson tam posnel celotno trilogijo, postala praktično sinonimna, zgodovinska Anglija s svojimi dobro ohranjenimi srednjeveškimi dvorci in samostani ter romantičničnimi vrtovi pa je kot naročena za snemanje filmskih adaptacij Jane Austen in filmov o Harryju Potterju.
Rim, Pariz, New York, Barcelona in Los Angeles so precej dobro poznane lokacije, ki jih filmske produkcije večkrat uporabijo in jih ni treba posebej predstavljati.
V spodnji fotozgodbi si zato oglejte nekaj manj znanih in prepoznavnih mest, krajin in kulis, ki so zaslovele prav s pomočjo filmov ali serij, ki so jih posneli tam.
Nekatera od teh mest še danes prirejajo konvencije oboževalcev v spomin na tiste čase, nekatera služijo s spominki iz tistega obdobja, nekatera so organizirala posebne todprave po lokacijah snemanja.

Gospodar prstanov (2001, 2002, 2003): Peter Jackson je vse tri filme posnel hkrati, Tolkienov fantazijskI Srednji svet pa v vseh treh delih nadomešča enako pravljična pokrajina Nove Zelandije. Ta je bila že prej raj za turiste, po trilogiji Gospodarja prstanov pa to otoško državo obišče cel kup filmskih navdušencev, ki si hočejo v živo ogledati filmske lokacije. Te so sicer precej razkropljene po obeh otokih in nekatere so tudi težko dostopne. Zasebna Alexander Farm blizu Matamate je predstavljala bujno zelen dom Bilba in Froda Bagginsa. Nacionalni park Tongariro s tremi vulkani je bil idealen za temačna in divja Mordor in Goro Pogube. Whakapapa na pobočjih Ruapehuja so bila zasnežena pobočja Srednjega sveta in prizor spopada na pobočjih Gore Pogube. Cesta Otaki Gorge v gozdu Otaki Totara je služila za Šajerske gozdove in ceste, ki obkrožajo Hobitovo. Spektakularna regija Fiordlanda na zahodni obali pa je služila za celo vrsto filmskih lokacij. Na Južnem otoku so Južne Alpe in veličastni ledeniki postalo Megleno gorovje, kjer se je Gollum s prstanom skrival v svoji jami 500 let. Foto: Hobbiton Tour
Vrtoglavica (1958): Vrtoglave ulice v kombinaciji s hladno, megličasto svetlobo delajo San Francisco za popolno kuliso obsesivne romance Alfreda Hitchcockove in večino filmskih lokacij se še vedno da najti v mestu. Ena bolj prepoznavnih lokacij: Fort Point pod mostom Golden Gate, od koder Madeleine (Kim Novak) skoči v smrt. A najbolj slovit prizor tega psihološkega trilerja o strahu pred višino, seksom in smrtjo je nedvomno tisti, ki je posnet v zvoniku kalifornijskega Mission San Juan Bautiste. Zvonik je bil sicer umetno povišan s pomočjo snemalnih trikov v studiu.
Twin Peaks (1990-1992): V večne zlovešče meglice ovit Twin Peaks, kultno serijo mojstra bizarnega Davida Lyncha, so med letoma 1990 in 1991 (leta 1992 pa še film Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj) snemali v North Bendu in sosednjem Snoqualmieju, tipičnih ameriških mestecih Washingtona s Kaskadnim gorovjem v ozadju in le streljaj oddaljenima od Seattla. Mračni gozdovi, kjer so v nanizanki strašili 'Bobi', velikani in pritlikavci, so v resnici prijeten kraj za piknik, tesnobni hotel The Great Northern, strateško postavljen nad slapom, pa je priljubljen kraj za oddih konec tedna in obvezen postanek za vse nostalgike Twin Peaksa. V North Bendu so snemali večinoma zunanje prizore - panoramski posnetki, šola, ki jo je obiskovala Laura Palmer, in Double R Diner (v resnici Twede's Cafe, polna fotografij s snemanja Twin Peaksa), v kateri je Norma agentu Cooperju stregla češnjevo pito. V mestu se vsako leto na festivalu Twin Peaksa zberejo največji oboževalci serije, dogodek pa obiščejo tudi nekateri manjši zvezdniki Lyncheve mojstrovine. V Snoqualmieju nad slapom stoji Salish Lodge, butični hotel in spa, ki je v seriji upodobil hotel The Great Northern. Prizore s slapom so sicer snemali tudi na meji s sosednjim Oregonom, na Multnommah Falls. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Somrak (2008): Priljubljena knjižna vampirska saga Stephenie Meyer je postavljena v Forks, zvezno državo Washington v osrčju polotoka Olympic. In čeprav gre za resnično mesto, so film zaradi praktičnih razlogov posneli večinoma okoli Portlanda v Oregonu, le delčke pa v Washingtonu samem in v Kaliforniji. Ameriški severozahod je s svojimi v meglice ovitimi temačnimi gozdovi, veličastno pokrajino in mistično obalo resnično popolna lokacija za Somrak. Film so med drugim snemali v Silver Falls State Parku, filmska različica Forksa je večinoma gozdarsko mesto Vernonia (ki precej spominja na Twin Peaks) v Oregonu. Prizore srednje šole, ki jo obiskujejo junaki, so posneli čez mejo v Washingtonu, v Kalami in tamkajšnji srednji šoli, čeprav so prizori iz šolske kantine in učilnice za biologijo posneti v srednji šoli Madison v Portlandu (OR), ki smo jo videli že v Paranoid Parku Gusa Van Santa. Prizor srfanja je bil posnet na Indian Beach, v parku Ecola, in na Cannon Beach (OR).
Monument Valley (Arizona): Dolina dramatične pokrajine s kanjoni in skalnatimi osamelci, ki kljubujejo zakonom težnosti, je najprej navdihnila legendarnega režiserja vesternov Johna Forda, ki je tu posnel Poštno kočijo (1939) z Johnom Waynom. Ford je bil nad prizoriščem tako navdušen, da se je v Monument Valley vrnil še devetkrat in ga lastnoročno populariziral, saj so v njegovo čast poimenovali celo eno najbolj slovitih razglednih točk v parku, ki jo je režiser uporabil tudi v Iskalcih. Zdi se, da so bile skoraj vse klasike vestrna posnete tu: Kit Carson (1940), Billy The Kid (1941), Moja draga Klementina (1946), Fort Apache (1948), Nosila je rumen trak (1949), Iskalci (1956), Kako je bil osvojen Divji zahod (1962), Bilo je nekoč na Zahodu (1969) Sergia Leoneja, Mackennovo zlato (1969) ... Ko se je zlata doba tega žanra konec 60. let končala, so se nad Dolino spomenikov zgrnila nova imena; Stanley Kubrick z 2001: Vesoljska odiseja (1968), kjer je Monument Valley uporabil za površje neznanega planeta, tu so bile posnete tudi hipijevska klasika Goli v sedlu (1969), komedija National Lampoon's Vacation (1983), nekaj epizod serije MacGyver ter Indiana Jones (1989) Stevena Spielberga s Harrisonom Fordom in mladim Riverjem Phoenixem. Leta 1990 se je v dolini potikal tudi Michael J. Fox v vlogi, ki ga je proslavila - Marty McFly v filmski seriji Nazaj v prihodnost. Za Monument Valley zlato obdobje filmov sta sklenila klasika Ridleyja Scotta Thelma in Louise (1991) in Forrest Gump Roberta Zemeckisa, v katerem Forrest po slikoviti cesti 163 tam konča svoj tek prek ZDA.
Ptiči (1963): Filmska priredba Alfreda Hitchcocka kratke zgodbe Daphne du Maurier (v izvirniku postavljena v angleški Cornwall) pri snemanju uporablja veliko posebnih učinkov, a kot vedno ostaja režiser zvest geografiji. Tippi Hedren tako sprva vidimo na Union Squaru v San Franciscu, kasneje se Rod Taylor pelje severno po kalifornijski obali do Bodege Baya, središča ptičjih napadov. Bodega Bay, nekoč majhna ribiška vasica, 75 kilometrov oddaljena od San Francisca, je resnično središče ptičje migracije in ozračje je lahko neprijetno polno čivkanja in krakanja. A še vedno zaspana Bodega resnično je odličen kraj za opazovanje ptic, kjer lahko celo amaterji preverijo različne vrste na razpredelnici v turističnem uradu.
Mendocino (Kalifornija): V in okoli idiličnega severnokalifornijskega obalnega mesteca Mendocina so posneli številne filme, vključno z Dying Young, Rusi prihajajo; The Dunwich Horror; Karate Kid III; Dead & Buried; Forever Young. A morda najbolj znano to ljubko belo leseno mestece po klasiki Vzhodno od raja z Jamesom Deanom v glavni vlogi. V tem filmu naj bi Mendocino predstavljal bolj južno na kalifornijski obali ležeč Monterey na prelomu stoletja. Nekaj lesenih vodnih stolpov, ki jih vidimo v filmu, stoji še danes. Slovenski gledalci se bodo Mendocina spomnili tudi iz priljubljene TV-serije Umor je napisala (1984-1996), ki naj bi se sicer dogajala v izmišljenem mestu Cabot v Mainu. Ta serija z Angelo Lansbury v glavni vlogi je imela največji vpliv na tukajšnjo skupnost. Devet epizod od 264 so v celoti posneli v Mendocinu, medtem ko so zunanje posnetke iz vsega mesta uporabili v preostalih epizodah. Številni tamkajšnji prebivalci so komaj čakali na vsakoleten obisk snemalne ekipe, saj so jih več kot 150 izbrali za statiste, par srečnežev pa je celo dobilo nekaj besedila. Dom glavnega lika, Jessice Fletcher, v seriji je bil dejanski dom v Mendocinu in je danes penzon, imenovan Blair House. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Thelma in Louise (1991): Ta kultni film je sicer popotovanje 'od Arkansasa čez Oklahomo in Kolorado do Arizone’, a mojster varljivih lokacij Ridley Scott je posnel le zadnjo tretjino filma v puščavi, sicer pa je uporabil lokacije širšega Los Angelesa in Bakersfielda. In še tisti puščavski kadri so večinoma posneti v Utahu. Prizori, ki naj bi se dogajali v precej ravninski Novi Mehiki, so v resnici spektakularna pokrajina peščenjaka pogorja La Sal, Route 46, jugovzhodno od Moaba v vzhodnem Utahu; nacionalni park Arches in nacionalni park Canyonlands na jugozahodu. Policijski pregon je bil posnet v Ciscu (Utah), veličasten kanjon v tisti sloviti zadnji sceni pa ni Grand Canyon, temveč okljuk reke Kolorado v parku Dead Horse Point, kakšnih 30 milj jugozahodno od Moaba.
Severna obzorja (1990-1995): Čeprav naj bi se Severna obzorja dogajala na Aljaski, pa je snemanje v tej najsevernejši in izjemno izolirani ameriški zvezni državi predrago, zato so se filmski ustvarjalci odločili prisrčno serijo o newyorškem zdravniku, ki pade v aljaški ritem, posneti južneje - v Washingtonu. Kaskadno gorovje ni ravno tako impresivno kot Aljaško gorovje, medvedov je malce manj, a vseeno je kulisa kar solidno nadomeščala klasično Aljasko. Ustvarjalci naj bi izmišljeno mestece Cicely delno zasnovali po aljaški Talkeetni, očarljivem mestecu pod Mt. McKinley. Cicely se v resnici imenuje Roslyn, danes majcen zaselek sredi gozdov, poln zarjavelih poltovornjakov in na pol strohnelih lesenih fasad. Na robu najdemo opečnato taverno The Brick (v seriji jo je vodil Holling), na drugi strani ceste Ruth-Annina je trgovina, prašna in polna izrezkov o Severnih obzorjih izpred skoraj 20 let. Tu je tudi dr. Fleischmanova ordinacija - danes trgovina s spominki Severnih obzorij. Roslyn živi v spominih na leta, ko je bilo mestece polno snemalnih ekip in igralcev, ter je praktično le korak stran od t. i. mesta duhov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sijanje (1980): Stanley Kubrickova adaptacija romana Stephena Kinga se osredotoča na pisatelja (Jack Nicholson), ki se mu zmeša v strašljivem zasneženem hotelu. Čeprav je bil film skoraj v celoti posnet v studiu v Angliji, kjer so zgradili notranjost hotela, pa je zunanjost 'Overlook Hotela' v resnici Timberline Lodge, ki jo najdemo na Mount Hoodu v severnem Oregonu. Hotel je bil zgrajen v času velike depresije in je od Portlanda oddaljen 65 kilometrov. Labirint iz filma boste zaman iskali, saj so tudi tega zgradili v angleških studiih. Interier pa je delno temljil, ne na Timberlinu, temveč na hotelu Ahwahnee v nacionalnem parku Yosemite, Kalifornija.
Sever-severozahod (1959): Komični triler Sever-severozahod je eden izmed vrhuncev opusa velikega Alfreda Hitchcocka. V njem Cary Grant igra Rogerja O. Thornhilla, oglaševalca, ki dela v danes že porušeni zgradbi CIT, ki je stala na Aveniji Madison v New Yorku. V enem od najbolj znanih filmskih prizorov vseh časov Thornhilla sredi polj Indiane napade letalo za škropljenje pridelka. Prizor je bil posnet daleč stran od Indiane - v Wascu, na priljubljeni Hitchcockovi Route 99 v kalifornijski puščavi 120 kilometrov severno od Los Angelesa. Za sloviti vrhunec filma so v hollywoodskem studiu zgradili Vandammov futuristični dom (posnetek hiše Franka Lloyda Wrighta) in del Mount Rushmora - oblasti namreč niso hotele dati dovoljenja za kakršno koli onečaščenje mrtvih predsednikov. Po prvotnem scenariju naj bi se namreč junak skril v nosnico enega od kamnitih predsednikov. Resnični Mount Rushmore, s svojimi štirimi 18 metrov visokimi obrazi ameriških predsednikov Washingtona, Jeffersona, Roosevelta in Lincolna, izklesanih med letoma 1927 in 1941, lahko obiščete v nacionalnem gozdu Black Hills v Južni Dakoti.
In Bruges (Morilca na kolektivca, 2008): V nasprotju z mnogimi filmi, kjer lokacijo nadomešča studio ali kakšno drugo, cenejše mesto, je bil In Bruges dejansko posnet v Brugesu v Belgiji. Lokacije tega temačnega komičnega trilerja sestavljajo bistven del filma. Zgodba je taka: na ukaz skrivnostnega Harryja (Ralph Fiennes) se dvojica irskih najetih morilcev za dva tedna potihne v tem belgijskem mestecu. Medtem ko je Ken (Brendan Gleeson) popolnoma srečen, da se le sprošča v 'najbolje ohranjenem srednjeveškem mestu v vsej Belgiji', pa intelektualno omejeni Ray (Colin Farrell) na 14 dni 'bogu za hrbtom' gleda s hudimi pomisleki. Hotel, v katerega se par zavleče, je resnični hotel Relais Bourgondisch Cruyce na Wollestraat 41-47, elegantni butični hotel. S svojim pollesenim pročeljem in vitražnimi okni je v živo precej bolj ugleden kot na velikem platnu. Če ste film pozorno spremljali, boste v Brugesu prepoznali tudi baziliko, bar, v katerem se zapijejo, restavracijo, most, park, v katerem skuša Ray narediti samomor, pa glavni trg ... In Bruges je resnično velik poklon Brugesu, ki je postal še bolj priljubljen prav s pomočjo te nepričakovane filmske uspešnice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zabriskie Point (1970): Večji del Zabriskie Pointa, še ene od klasik že pokojnega italijanskega režiserja Michelangela Antonionija, je bil posnet okoli Los Angelesa. Allenov poslovni sestanek je v Phoenixu (Arizona), kjer je tudi slovita hiša, ki eksplodira v počasnem posnetku (za ta posnetek je Antonioni uporabil 17 kamer). Lokacija številka 1 pa sta seveda naslovni Zabriskie Point in obdajajoča osupljiva Death Valley (Dolina smrti). Vrtoglava razgledna točka, imenovana po nizozemskem poslovnežu, ki je v okolici kopal boraks, je na vzhodnem robu Doline smrti, blizu meje z Nevado, na Route 190 med zaselkom Death Valley Junction (mimogrede, lokacija srhljivo briljantne Izgubljene ceste Davida Lyncha in izvirne različice Avtoštoparja) in centrom za obiskovalce. Dih jemajoče morje rumenih in sivkastih kanjonov je kulisa filmske nadrealistične orgije.
Stranpoti (2004): Stranpoti so eden tistih redkih malih, izvirnih in simpatičnih filmov, ki jih opazijo tudi na Oskarjih. Zgodba: preden se predata poročenem življenju srednjih let, se kolega iz faksa Miles in Jack (Paul Giamatti in Thomas Hadden Church) podata na cesto za konec tedna okušanja kalifornijskih vin in neobveznega seksa. Večino filma so posneli severno od Los Angelesa, okoli Santa Barbare, kjer najdemo vse tiste slikovite vinograde, ki predstavljao tako lepo kuliso Stranpoti. Miles uči Jacka vseh skrivnosti vinskih pokušin v Sanford Winery v Buelltonu, preden se zapeljeta do Solvanga, mesteca, ki so ga Američani zgradili v slogu skandinavske vasice. Med prepoznavnimi točkami popotovanja sta še Foxen Winery v Santa Marii in širša okolica vinogradov Santa Marie in Santa Ynez. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Plaža (2000): Plaža, filmska uspešnica Dannyja Boyla, je bila po romanu Alexa Garlanda posneta na Hat Mayi, glavni plaži tajskega otoka Phi Phi Leh, blizu Puketa. Snemanje je dvignilo precej prahu, saj so ekipo obtoževali ekološkega vandalizma, ko so sem 'uvozili' in posadili palme, da bi popolno plažo naredili še popolnejšo. Območje je leta 2004 močno razdejal uničujoči cunami, a se je zdaj od tragedije že opomoglo. Slap, ki ga vidimo v filmu, so v resnici slapovi Haeo Suvat v nacionalnem parku Kao Jai, drugem največjem parku na Tajskem. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Harry Potter in kamen modrosti (2001) ter Harry Potter in princ mešane krvi (2008): Prvi del sage o Harryju Potterju se je uporabil lokacije, zlepljene skupaj s cele dolžine in širine Velike Britanije, od okrožja Durham na severu do Wiltshira na zahodu. A ena bolj prepoznavnih in slikovitih lokacij, kjer so posneli tudi prizore iz učilnic, je Lacock Abbey, klasična angleška gotska opatija iz 13. stoletja, ki stoji v Lacocku, pravljični angleški vasici v Wiltshiru, ki je skoraj v celoti pod spomeniško zaščito. Vasica je raj za filmarje in televizijce, ki so tu med drugim posneli tudi BBC-jevo produkcijo Prevzetnosti in pristranosti (1995), celo vrsto TV-filmov o Robinu Hoodu, pa še eno adaptacijo Jane Austen, Emmo (1996), Moll Flanders (1996), v zadnjem času pa še en del Harryja Potterja, Princ mešane krvi (2008), Drugo sestro Boleyn (2008) in Volkodlaka (2010).
Goonies (1985): Večino prizorov te klasike so posneli na lokacijah v Astorii v zvezni državi Oregon, kjer se film tudi dogaja. V desetletjih po izdaji si je film Goonies pridobili kultni status, predvsem zaradi ljudi, ki so bili v 80. letih otroci in najstniki. V Astorii še vedno potekajo vsakoletna zborovanja oboževalcev filma. Številne prizore so posneli tudi na bližnjem Cannon Beachu, verjetno najbolj znani plaži Oregona (in severozahoda ZDA), kjer so med drugimi posneli tudi srfarski film s Patrickom Swayzejem in Keanujem Reevesom Point Break (1991) in že omenjeni Somrak. Astorio in okolico pa so za filmske lokacije izbrali tudi za Free Willyja 1 in 2, Policaj iz vrtca, Prstan 1 in 2, The Guardian, Into the Wild in druge. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Seks v mestu (1998-2004 in 2008): Nekatere od lokacij, ki jih vidimo v seriji in filmski različici Seksa v mestu, so tako ikonične, da jih niti ni treba posebej predstavljati. Vsi smo videli sloviti hotel Plaza, še preden se je Carrie tam srečala z Živino takoj po njegovi poroki, in vsi smo prepoznali elegantno pročelje draguljarne Tiffanyja, ko je Trey pred njim zaprosil Charlotte. A tu so še druge lokacije, raztresene po New Yorku, ki so se znašle na turističnih zemljevidih (in posebni avtobusni progi po lokacijah serije) prav zaradi Seksa v mestu. Carriejino stanovanje (oziroma stopničke pred vhodom), denimo, stoji na 66 Perry, med West 4th in Blecker Street (v West Villageu). Sicer so za potrebe nanizanke uporabili kakšne štiri različne lokacije, a ta je bila najpogostejša. Na stopnicah sicer ne morete posedati, saj so jih prebivalci prav zaradi tega zagradili z verigo. V Jefferson Market Library & Garden sta se poročila Miranda in Steve, v restavraciji Pasti's 9 ave je Carrie kosila z Aleksandrom Petrovskim, v Tortilla Flats (Washington St.) je Carrie zvlekla Mirando in Steva na obupni dvojni zmenek. V restavraciji French Roast (6th Ave, 11st) so snemali več prizorov za film, nič pa ne more prekositi slovite Magnolia Bakery (Bleecker St., W 11th St), ki se je pojavila le v eni od zgodnejših epizod serije, pa je iz nekoč sosedske pekarne prerasla v svetovno znano obsesijo, kjer se vrste vijejo pred vrati tudi sredi največjega zimskega mraza. Carrie in Miranda sta tu kupili 'cupcakese' in jih pojedle v parku čez cesto, saj je pekarna tako majhna, da nima niti prostora za mize. In tako se je rodila obsedenost, ki ne pojenja.
Gora Brokeback (2005): Lirična gejevska kavbojska romanca Anga Leeja naj bi se sicer dogajala v Wyomingu, a film z Jakom Gyllenhaalom in Heathom Ledgerjem je bil v celoti posnet v kanadski provinci Alberta oziroma, če smo natančni, v Kananaskisu, Canmoru, Calgaryju in Bragg Creeku. Večini Severnoameričanov je ta pokrajina poznana, saj ni le ena najbolj priljubljenih poletnih izletnih destinacij, temveč je bila tu posneta še cela vrsta priljubljenih filmov, od Jesenske pripovedi in Jesseja Jamesa z Bradom Pittom do Supermana in Mož X. Foto: EPA
Beležnica (2004): Ta solzava romantična uspešnica z Ryanom Goslingom in Rachel McAdams je številne očaral tudi zaradi lepih lokacij. Film je bil v celoti posnet v zvezni državi Južna Karolina. Plantažo Boone Hall so uporabili za prizore poletne rezidence Hamiltonovih, številne prizore so posneli na retro King Street v zgodovinskem Charlestonu, Old Village v Mount Pleasantu pa je zagotovil kuliso za izmišljeno mestece Seabrook. Hiša, ki jo je v filmu prenovil Noah, stoji na plantaži Martins Point na otoku Wadmalaw. Filmski ustvarjalci so sprva skušali najti razpadajočo hišo, ki bi jo nato med filmom prenovili, a so se na koncu zadovoljili z uporabo lepe hiše, ki so jo v zgodnejših prizorih prikazali v slabem stanju. Tisti sloviti prizor na jezeru z labodi so posneli v Cypress Gardens, labode pa so morali uvoziti in jih tenirati en mesec pred začetkom snemanja, da so se naučili slediti čolnu. Vse to je moralo biti opravljeno januarja, ko tukajšnji aligatorji hibernirajo. Obiskovalcem Cypress Gardensa ne bo težko opaziti filmskih lokacij. Prizori iz doma za ostarele so bili posneti na plantaži Black River.
Kauai (Havaji): Havajski otok Kauai je raj na Zemlji - in hollywoodski ljubljenec, ki ga filmskim ustvarjalcem že desetletja uporabljajo kot nadomestek za vse lokacije od Južne Amerike in osrednje Afrike do Avstralije, Vietnama in neštetih otokov v Južnem morju. Tu trenutno še vedno snemajo priljubljeno serijo Skrivnostni otok (Lost) in prihajajoč četrti del Piratov s Karibov (On Strager Tides, 2011). Sicer pa so na tem bujnem zelenem otoku posneli tudi filme Avatarja, Šest dni, sedem noči (1998) s Harrisonom Fordom, Tropsko nevihto (2008) z Robertom Downeyjem jr., Jurski Park (1993, 1997), Indiano Jones in Iskalce izgubljenega zaklada (1981), Perfect Getaway (2009), Izbruh (1995), Gospodarja muh (1990), Georgea iz džungle (1997), Južni Pacifik (1958), Pesem ptic trnovk (1983), King Konga (1976), Modre Havaje (1961) z Elvisom Presleyjem ... Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sopranovi (1999-2007): Večino zunanjih prizorov, ki se dogajajo v New Jerseyju, so posneli na znanih lokacijah, večino notranjih prizorov (delno rezidenca Sopranovih, zadnja soba striptiz kluba Bada Bing! in psihiatrična ordinacija Dr. Melfijeve) pa so posneli v studiih v New Yorku. Mesarija, pogosto shajališče mafijcev v seriji, je bila v prvem delu znana kot Centannijeva mesarija, dejanska mesarija v Elizabethu (New Jersey), kasneje pa so producenti najeli zgradbo v Kearnyju (prav tako NJ). Bada Bing!, striptiz klub, ki ga v seriji vodi Silvio Dante, je dejanski striptiz klub na Route 17 v Lodiju (NJ), imenovan Satin Dolls. Tu so posneli tako zunanje kot notranje prizore. Klub je deloval že pred začetkom serije, vseh osem let trajanja Sopranovih in obratuje še danes. Lastnik naj bi bil do ekipe zelo ustrežljiv - dokler se snemanje ni 'teplo z njegovim delovnim časom'. Restavracija Vesuvio, ki jo v seriji vodi Artie Bucco, je v resnici restavracija Manolo's v Elizabethu (NJ). Del notranjih in zunanje prizore Sopranove rezidence so posneli v zasebni hiši v North Caldwellu (NJ). Če je v New Yorku največja uspešnica avtobusna proga po lokacijah Seksa v mestu, je njen newjerseyjski ekvivalent nedvomno avtobusni proga Sopranovih.
Reka poje mi (1992): V lirični družinski drami Roberta Redforda pastor Maclean (Tom Skerritt) uči svoja sinova (Brad Pitt in Craig Sheffer) življenjskih lekcij skozi umetnost muharjenja. Missoula je dejansko Front Street v Livingstonu (južna Montana). Obsežni prizori ribarjenja v Montani so posneti južno od mesta v Paradise Valleyju na reki Yellowstone; južno od Bozemana na reki Gallatin in južno od Big Timberja na reki Boulder. Leta 1998 se je Redford vrnil v Big Timber s Šepetati konjem. Foto: Turistični urad Montane