Spokojna Švedska vabi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Spokojna Švedska vabi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Glede na to, da trenutno v Sredozemlju in na Balkanu padajo vročinski rekordi, temperature se vrtijo okoli nevzdržnih 40 stopinj in niti senca ne pomaga več, niti ni tako nenavadno, da vse več dopustnikov iz južne in srednje Evrope vročino raje zamenja za prijetno svežino Skandinavije, denimo. Pomemben dejavnik pri vsem tem so podnebne spremembe.

Lofoti, København, finska jezera, Ferski otoki, Gotland, Islandija, Nordkapp ... celo na Grenlandijo jo mahnejo tisti z malce več pod palcem.

Julijske temperature na Švedskem so precej prijetnejše od tistih na Jadranu trenutno. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Julijske temperature na Švedskem so precej prijetnejše od tistih na Jadranu trenutno. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Coolcation je eden od novejših popandemičnih potovalnih trendov – ljudje iščejo hladnejše dopustniške destinacije, še posebej v vročih poletnih mesecih,” je za Huffington Post povedal Gabe Saglie, urednik Travelzooja.

"Na kar nekaj priljubljenih dopustniških destinacijah opažajo vse višje temperature, zaradi česar so postale za nekatere preveč neprijetne, zato se raje napotijo v bolj alternativne, severnejše kraje, kjer so temperature prijetnejše.”

Eden takih krajev je Umeå na Švedskem.

Julijske temperature se tam gibljejo okoli 17 stopinj, mirno in spokojno je, ni prometnih zamaškov, skratka, Umeå postaja izredno priljubljena turistična destinacija, pri čemer se turisti trumoma zgrinjajo v to mestece na vzhodu Švedske, poroča Euronews.

Podobno je v tri ure oddaljeni Lulei, kjer upravnica avtokampa Charlotte Nillson opaža, da v največji tamkajšnji kamp prihaja vse več obiskovalcev iz Finske. Eden od razlogov za to naj bi bila šibka švedska krona.

Med tistimi, ki so raje izbrali Švedsko namesto, denimo, Španije, so tudi številni turisti iz Nizozemske. Nilsson meni, da za tem stojijo uspešne promocijske kampanje. "Nizozemci pridejo na recepcijo in nam povedo, da so videli Norbotton po televiziji in da so na poti na Nordkapp,” je povedala.

Ognite se trumam turistov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ognite se trumam turistov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Na Švedskem opažajo tudi, da vse več tujcev kupuje pri njih nepremičnine, in to po vsej državi. Andre Hamacher in Angelina Pril sta se iz Nemčije v njuno švedsko domovanje preselila maja. Počitniško hiško sta v Arvidsjaurju kupila leta 2020, ampak se sprva nista nameravala tja preseliti. To se je spremenilo lani. "Poleti imamo zdaj tudi več kot 40 stopinj, tu je hladneje,” je pojasnil Hamacher za Euronews.

Poleg tega, da so hladnejše destinacije manj obljudene, so tudi bolj zunaj ustaljenih turističnih tras, bolj povezane z naravo," je povedal Joan Roca, direktor in ustanovitelj ekskluzivne potovalne agencije Essentialist.

"Zelo radi priporočamo norveške fjorde s postanki v Oslu in Bergnu, da dobite malce občutka tudi za lokalno kulturo. Bodo na Norveškem je letos tudi kulturna prestolnica Evrope, tako da je tudi v tistem delu države veliko zanimivega."

“Za še malce odročnejši 'coolcation' so tu Ferski otoki, ki so deležni vse več zanimanja, to je divja destinacija, daleč od trum turistov in s spektakularno naravo," našteva Roca.

Lahko pa jo v poletnih mesecih mahnete tudi v drugo smer, pod ekvator, kjer vas bodo prav tako pričakale bolj sveže temperature. "Dobri izbiri sta denimo Argentina ali Čile, kjer je možnosti za dejaven dopust ogromno, lahko smučate, tu so pohodi po ledenikih ... ta letni čas je odličen za obisk tega konca Južne Amerike."