Potovanje z letali je postalo rutinsko, a še vseeno nadležno. Magičnost leta, ki jo je v svojih delih opeval že Antoine St. Exupery, je za vedno izgubljena. Foto: EPA
Potovanje z letali je postalo rutinsko, a še vseeno nadležno. Magičnost leta, ki jo je v svojih delih opeval že Antoine St. Exupery, je za vedno izgubljena. Foto: EPA
Tudi vi zavijate z očmi, ko morate pred vkrcavanjem izprazniti pol vaše torbice? Foto: Reuters
Garmin: ena od najdragocenejših pridobitev zadnjega desetletja.

Se spominjate časov, ko je bil nakup lealskih kart prek telefona hitrejši kot prek nerodne spletne strani s počasno povezavo? Se spominjate časov, ko ste potrebovali vodnik za načrtovanje počitnic?
Vse to je zdaj že preteklost, in to zaradi dve sil, ki sta v zadnjem desetletju povsem in za vedno spremenili podobo potovanj in turizma. To sta terorizem in tehnologija.
Že dolgo pred 11. septembrom 2001 so se letalski potniki sprehajali skozi detektorje kovin in spuščali svojo ročno prtljago skozi rentgen. A ti postopki niso mogli preprečiti napadalcem, da se ne bi 11. 9. vkrcali na štiri letala z noži in olfa noži. V epilogu napadov so ustanovili administracijo za transportno varnost, število prepovedanih predmetov v ročni prtljagi se je takoj podvojilo ali celo potrojilo, pregledali so vso prijavljeno prtljago, precej bolj natančni pa so postali tudi pri pregledu potnikov samih.
Zbogom, ustekleničena voda
Le par mesecev pozneje, decembra 2001, je Richard Reid skušal razstreliti letalo z eksplozivom, skritim v čevlju. Tako smo dobili bose potnike, ki pridno stopicljajo skozi nadzorne točke. In potem so avgusta 2006 britanske oblasti razkrile načrt za razstrelitev letala s pomočjo tekočih eksplozivov. To je vodilo v omejitve glede tekočin in krem na letalih.
Danes se zdijo potniki, ki pozabijo, da so ustekleničena voda, vino in snežne krogle v ročni prtljagi prepovedane, že skorajda z drugega planeta. In ne boste naleteli na veliko simpatij, če zamudite vaš let, ker se pozabili na dolge varnostne vrste.
Po zadnjem poskusu razstrelitve letala, ko je neki Nigerijec za božič skušal aktivirati eksplozivo, pa se napovedujejo še bolj strogi ukrepi(npr. prepoved ročne prtljage na letalu, celotelesni rentgen), ki bi lahko komu celo priskutili potovanja z letali
Polet? Ena velika nadloga
V zadnjem desetletju se je spremenil tudi odnos do potovanj z letali. Letenje ni več zabavno. Je zgolj en velilk glavobol: zamude, izgubljena prtljaga, prestavljeni poleti, manj ugodnosti na krovu in plačilo za stvari, ki so bile nekdaj brezplačne (slušalke, alkohol ...).
A kljub vsem tem nadlogam ljudje danes letijo več, kot so pred 10 leti. Še celo letos, v času recesije, je letelo več ljudi kot leta 2000, pred 11. 9. Naše službe pač zahtevajo premičnost, naši najbližji so poseljeni po zemeljski obli in relativno nizke cene vozovnic pogosto letenje pač spodbujajo.
S knjižnega na spletni Lonely Planet
Druga velika sila, ki je spremenila potovanja v zadnjem desetletju, pa je tehnologija. Expedia in Travelocity sta začela sprejemati spletne rezervacije že leta 1996, a fenomen uporabe medmrežja za rutinsko rezerviranje in načrtovanje potovanj je v 21. stoletju naravnost eksplodiral. Letos je bila prvič več kot polovica potovalnih rezervacij sklenjenih prek spleta.
A medmrežje ni vplivalo na potovanja le pri rezervacijah, temveč tudi pri načrtovanju potovanj. Namesto da bi kupil vodnik, se potnik danes posvetuje s spletno stranjo izbrane destinacije. Iščete restavracijo? Tudi za to obstajajo spletne strani, lahko pa se posvetujete s prijatelji prek Facebooka ali Twitterja. Za hotele lahko obiščete TripAdvisor.com, ki je leta 2001 začel omogočati strankam, da objavljajo svoje ocene. Danes je teh že več kot 30 milijonov.
Nikamor brez garmina
Tehnologija je celo spremenila način, kako se pripeljemo do naših destinacij. MapQuest je začel ponujati napotke prek spleta leta 1996, istega leta, ko je GM lansiral Onstar. Storitev Google Maps sega v leto 2005. Zgodnja, ročna naprava Garmin GPS je leta 2003 stala 589 dolarjev, danes pa lahko kupite garmin že za 89 dolarjev. Če ima vaš prenosni telefon dodan zemljevid, morda garmina sploh ne potrebujete.
Še nekaj drugih smernic, ki so jih opazili v zadnjem desetletju v ZDA, a veljajo tudi za preostali zahodni svet:
- Ljudje več potujejo mednarodno, a si pri tem izbirajo bolj eksotične destinacije. Ameriška fascinacija nad Evropo je tako rahlo popustila, povečalo pa se je zanimanje za azijske države.
- Stari rek, da so križarjenja za "mladoporočence napol mrtva", ne drži več. V zadnjem desetletju smo bili v križarjenju priča inovacijam kot v nobenem drugem načinu potovanj. Ladje so postale majhna mesta, ki prevažajo po 4.000 ljudi, na njih pa najdemo vse od drsališč, plezalnih sten, simulacijskih naprav deskanja na vodi do vodnih toboganov. Nekatera križarjenja so bolj družinska, s programi za otroke, ciljna skupina drugih so zabave željni samci.