Železniška postaja v vasici 'na L ...', ki je največkrat fotografirana stavba na otočku. Foto: Reuters
Železniška postaja v vasici 'na L ...', ki je največkrat fotografirana stavba na otočku. Foto: Reuters
Wales
Otok zaradi vetrovnih plaž vsako leto privabi veliko deskarjev. Ena takšnih je tudi plaža Rhosneigr. Foto: Reuters

Ob omembi imen največkrat izgovorjenega para v zadnjih dneh, princa Williama in njegove prihodnje neveste Kate Middleton, bi si lahko mnogi napačno predstavljali, da bosta kot člana kraljeve družine živela visokomeščansko življenje v kakšni izmed razkošnih palač v središču Londona. Nikakor ne, resnica je povsem drugačna.

William bo tudi kot poročeni gospod še naprej služil kraljevim letalskim silam (RAF - the Royal Air Force) kot reševalni pilot, RAF pa ima eno izmed svojih oporišč na otočku Isle of Anglesey na severozahodu Walesa. Tam, daleč stran od "ponorelega" sveta, se mu bo pridružila tudi Kate in živeti bosta skušala mirno ter se posvečati drug drugemu.

Ostali brez industrije
Kaj sploh ponuja Isle of Anglesey, malo znani otok, na katerem živi manj kot 70.000 ljudi, večina izmed njih je Valižanov? S celino, od katere ga loči ožina Menai, ga povezujeta mostova, sicer pa velja za peti največji britanski otok.

Največ industrije je skoncentrirane v največjem naselju Holyhead (v valižanskem jeziku Caergybi), kjer je do lani obratovala tudi livarna. V bližini se nahaja jedrska elektrarna Wylfa, ki pa jo nameravajo v kratkem zapreti, kar pomeni, da bo mnogo domačinov ostalo brez dela. Tako je najpomembnejša stvar, ki jo otoček premore, prav letalsko oporišče v vasi Valley (Y Fali), ki zagotavlja delo okoli 500 ljudem.

Morske radosti zagotovljene
Drugi prebivalci se večinoma ukvarjajo s kmetijstvom, nekateri pa živijo od turizma, saj otoček vsako leto obišče dva milijona ljudi. Kmetje so usmerjeni v ekološko pridelavo, pohvalijo pa se lahko z različnimi proizvodi - od sira in čokolade do vina. Glavni turistični čar otoka sta ravninski svet in morska lega, kar pomeni, da ponuja mnogo možnosti za aktivno preživljanje prostega časa - od sprehodov, jadranja, deskanja in kolesarjenja do poletnega uživanja na peščenih plažah.

To ime je pravi izziv
Isle of Anglesey pa je morda najbolj znan po nečem res posebnem - vasici, ki ima, preverjeno, najdaljše ime v Evropi in eno najdaljših na svetu. To je, pozor, vasica z za nas neizgovorljivim imenom Llanfair- pwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Morda pa lahko poskusite s skrajšanim imenom Llanfairpwllgwyngyll. V vasi živi nekaj več kot 3.000 ljudi, ki vsi govorijo valižansko, obiskovalci pa običajno z navdušenjem fotografirajo "neskončno dolg" napis na železniški postaji ali si omislijo posebni potni list z vaškim žigom.

Še nekaj podob otočka Isle of Anglesey si oglejte v spodnji galeriji, za več informacij pa lahko obiščete tudi njegovo spletno stran.