Krugerjev park se lahko pohvali, da v njem živi t. i. velikih pet - levi, leopardi, nosorogi, sloni in bivoli. Foto: Reuters
Krugerjev park se lahko pohvali, da v njem živi t. i. velikih pet - levi, leopardi, nosorogi, sloni in bivoli. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz Južnoafriških narodnih parkov (SANParks), so živali pobegnile v bližini kraja Komatipoort, ki ima okoli 5.000 prebivalcev. Oskrbniki so takoj sprožili iskalno akcijo, na pomoč so jim priskočili tudi policisti s helikopterji in uspavalnimi puškami. Štiri zveri so našli še isti dan, jih uspavali in prepeljali nazaj v park, en samec pa je še vedno na prostosti.

"Levi so nočne živali. Samec bo zagotovo ponoči iskal druge leve, in to bo naša priložnost," je dejal predstavnik parka Isaac Phaahla.

V okolici Krugerjevega parka, ki spada med največje južnoafriške znamenitosti, je veliko vasi in kmetij, na katerih se pase živina, tako da so zaradi pobegle zveri v nevarnosti tako druge živali kot ljudje.

Leta 2015 se je levu Sylvestru v nekem drugem južnoafriškem parku uspelo splaziti pod električno ograjo. Na prostosti je živel tri tedne, v tem času pa je pokončal veliko ovc. Čuvajem parka ga je nato uspelo ujeti med spanjem.

V omenjeni državi divje zveri živijo v ograjenih rezervatih, kar pa ne velja za druge afriške države.