Za promocijo slovenske naravne in kulturne dediščine skrbi Slovenska turistična organizacija. Foto: RTV SLO
Za promocijo slovenske naravne in kulturne dediščine skrbi Slovenska turistična organizacija. Foto: RTV SLO
Dimitrij Piciga
Nekdanjo direktorico STO-ja Barbaro Gunčar je septembra zamenjal Dimitrij Piciga. Foto: RTV SLO
STO si je za priznanje inovatorjem na področju turizma izbrala znani slovenski simbol. Foto: www.slovenia.info
Francesco Frangialli
Svetovno turistično organizacijo že drugi mandat vodi Francoz Francesco Frangialli. Foto: www.world-tourism.org

STO je profesionalna marketinška institucija na državni ravni, ki s svojimi dejavnostmi bistveno prispeva tudi k splošnemu ugledu Slovenije v tujini. Prednostna naloga organizacije je predstavitev Slovenije kot turistične dežele z jasno in prepoznavno identiteto ter z natančno določenimi primerjalnimi in tekmovalnimi prednostmi, da bi tako slovenskemu turizmu konkretno pomagala pri trženju slovenske turistične ponudbe.

V okviru leta novosti v turizmu je organizacija razpisala priznanje sejalec, namenjeno ustvarjalnim in inovativnim dosežkom v turizmu, ki prispevajo k večji prepoznavnosti slovenske turistične ponudbe. Zlato, srebrno in bronasto priznanje naj bi STO podelil na Slovenskem turističnem forumu decembra letos.

Organizacija že več mesecev opravlja raziskave potovalnih navad Slovencev in na svojih spletnih straneh vsak mesec sproti objavlja rezultate. STO tudi izdaja brezplačno revijo za menedžment in trženje v turizmu TUR!ZEM, v kateri posreduje strokovne informacije s slovenskega in mednarodnega turističnega trga.

Novi stari direktor
Vlada je v začetku septembra potrdila imenovanje mag. Dimitrija Picige za direktorja STO-ja za obdobje štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Piciga je sicer prevzel vodenje organizacije kot vršilec dolžnosti maja letos, po odstopu prejšnje direktorice Barbare Gunčar. Novi direktor se bo moral najprej lotiti programa sanacije, saj je STO lani pridelala 250 milijonov tolarjev izgube.

Svetovna organizacija pod okriljem Združenih narodov
Svetovna turistična organizacija (UNWTO), vodilna mednarodna organizacija na področju turizma, deluje kot specializirana agencija Organizacije združenih narodov s sedežem v Madridu. Slovenija se ji je pridružila leta 1993. Trenutno ima organizacija 150 držav članic in več kot 300 pridruženih članic, ki predstavljajo privatni sektor, izobraževalne ustanove in turistična združenja.

Zametki že pred več kot 80 leti
UNWTO izvira iz t. i. Mednarodnega kongresa uradnih turističnih združenj, ki je bil ustanovljen leta 1925 v Haagu. Po drugi svetovni vojni se je preimenoval v Mednarodno zvezo uradnih potovalnih organizacij, ki je delovala kot tehnična nevladna organizacija z največ 109 državami članicami, njen sedež pa je bil premeščen v Ženevo. Z razraščanjem obsega turističnih dejavnosti se je izkazalo, da bi bilo potrebno oblikovati bolj učinkovite postopke za nadzor razvoja in za področje turizma ustanoviti medvladno organizacijo, ki bi se ukvarjala s potovanji, turistično politiko in posledicami turistične dejavnosti. Na pobudo članic zveze se je postopoma razvil UNWTO v okviru sistema Združenih narodov. Prva generalna skupščina UNWTO-ja se je sestala leta 1975. Organizaciji je bil podeljen status specializirane agencije leta 2003.

UNWTO deluje kot globalni forum za oblikovanje stališč politike turizma in predstavlja praktičen vir turističnega znanja. Organizaciji je bila podeljena osrednja vloga pri spodbujanju razvoja odgovornega in čim bolj dostopnega turizma. S svojim delovanjem poskuša UNWTO prispevati k ekonomskemu razvoju, mednarodnemu razumevanju, miru, blagostanju, vsesplošnemu spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Posebno pozornost namenja interesom držav v razvoju na področju turizma.

Notranja struktura UNWTO-ja
Glavni forum UNWTO-ja predstavlja generalna skupščina, ki jo sestavljajo polnopravne in pridružene članice in ki na štiri leta izvoli generalnega sekretarja UNWTO-ja. Ostali organi agencije so izvršilni svet, ki skrbi za izvajanje zastavljenih ciljev in ustrezno porabo proračunskih sredstev, regionalne komisije, odbori, ki imajo svetovalno vlogo, in sekretariat, ki ga vodi generalni sekretar. Leta 2005 je bil na to mesto ponovno izvoljen Francoz Francesco Frangialli.

J. G.