Vse hrvaške lepote so zdaj skrbno dokumentirane. Foto: EPA
Vse hrvaške lepote so zdaj skrbno dokumentirane. Foto: EPA

Z letalom so mesec in pol snemali vsak kotiček hrvaškega ozemlja s 3.000 metrov nadmorske višine z opremo, ki je vredna milijon evrov. Snemanja so potekala, ne da bi o tem obvestili javnost, kar so pojasnili z argumentom, da gre za zelo občutljivo temo, za primer pa navedli Grčijo. Namreč, ko so grške oblasti napovedale podobna snemanja zaradi uvajanja davkov na luksuz, so nekateri državljani zakrili svoje bazene, da jim ne bi bilo treba plačati davka, so pojasnili v podjetju.

Zemljevidi bodo referenčna točka za legalizacijo nepremičnin, ker bodo posnetki zelo natančno pokazali, kako so bili objekti grajeni in ali so kakšnega izmed poslopij dodatno zgradili, je poročala hrvaška Nova TV. Strokovnjaki iz podjetja Geofot trdijo, da je mogoče videti tudi najmanjše zgradbe in celo podrobnosti do deset centimetrov velikosti. Tako je mogoče videti, ali je kdo vgradil novo okno ali ometal hišo - in tako so že ugotovili, da so v nekem mestu ob obali zgradili novi pomol, starega pa razširili.

Med drugim bodo lahko ugotovili, kakšne rastline gojijo na kmetijskih zemljiščih, mogoče bo spremljati tudi spremembe v gozdovih ali na pašnikih. Hrvaška vlada je junija sprejela spremembe zakona o prostorski ureditvi in ponudila možnost za legalizacijo približno 150.000 nezakonito zgrajenih objektov. Kot so poročali hrvaški mediji, država pričakuje, da bo tako zaslužila približno deset milijard kun (1,35 milijarde evrov).