Nova Zelandija še naprej ostaja raj za turiste. Foto: EPA
Nova Zelandija še naprej ostaja raj za turiste. Foto: EPA
Nova Zelandija
Nedavni potres je na Severnem otoku vzhodno obalo premaknil proti zahodu za do pet centimetrov, glavno mesto Nove Zelandije Wellington pa je po novem dva do šest centimetrov bolj severno. Foto: EPA

Glavna novozelandska otoka sta po ponedeljkovem potresu z magnitudo 7,8 bližje drug drugemu. Toda turistov sile narave ne preženejo z otokov, saj kljub temu nadaljujejo svoje počitnice.

Britanska popotnika Alan Hepper in Emily Gray-Upton je potres dvignil iz spanja v hostlu Wellington. Po njem so ju evakuirali, toda to jima podobno kot drugim turistom ni uničilo dopusta.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters so turistični delavci zadovoljni, ker se turisti niso odločili za množični pobeg z otokov. "Vsi se trudijo, da najdejo način, kako bi nadaljevali svoje bivanje na Novi Zelandiji," je dejal Hepper, ki je na Novo Zelandijo prišel v okviru celoletnega potovanja po svetu in bo tam ostal mesec dni.

Par načrtuje, da bo svoje potovanje nadaljeval proti Nelsonu in se tako izognil področjem na Severnem otoku vzhodne obale, ki ga je najbolj prizadel potres. Agencija za spremljanje potresov GeoNet je sporočila, da je rt Campbell na severovzhodu Južnega otoka dva metra bližje Severnemu otoku. Mesto Kaikoura na Južnem otoku, ki je eno najbolj prizadetih območij v potresu, je dvignilo za 70 centimetrov.

Avstralske turistične agencije sporočajo, da ni prav nobenega upada zanimanja za potovanje na Novo Zelandijo, le da se turisti odločajo za cilje, ki niso v neposredni bližini zadnjega epicentra potresa. "Velika večina ljudi, ki potuje na Novo Zelandijo iz Avstralije, gre na obisk k svojim prijateljem ali sorodnikom," je dejal predstavnik za javnost iz turistične agencije v Brisbanu Haydn Long.

Največ turistov še vedno prihaja iz Avstralije. Do septembra je sosednje otoke obiskalo skoraj 1,4 milijona Avstralcev. Medtem ko je to storilo 400.000 Kitajcev, ki so drugi na lestvici obiskovalcev Nove Zelandije. "Upad obiska je bil samo začasen. Naravne katastrofe so mogoče povsod," je še dodal Haydn.