Pri znamenitih piramidah in Sfingi v Gizi pri Kairu je običajno velika gneča, po zadnjih dogodkih pa so se množice nekoliko umaknile Foto: EPA
Pri znamenitih piramidah in Sfingi v Gizi pri Kairu je običajno velika gneča, po zadnjih dogodkih pa so se množice nekoliko umaknile Foto: EPA
Egipt
Turistični agenciji Kompas in Palma sta v začetku februarja zaradi odločitve slovenske vlade o evakuaciji proti Egiptu poslali letalo, ki je 144 slovenskih turistov dan pred koncem počitnic pripeljalo domov. Nekateri potniki so se s potezo strinjali, drugi so trdili, da za to ni bilo potrebe. Foto: EPA
Džerba
Tunizijski turistični delavci priznavajo, da je upor ljudstva iz države pregnal mnoge tujce, tako da veliko hotelov sameva. Foto: EPA
Tunizija
Tunizijo letno obišče nekaj tisoč Slovencev. Foto: EPA

Iz nekaterih držav Severne Afrike in Bližnjega vzhoda že nekaj tednov poročajo o politični krizi in nemirih, saj obupane množice zahtevajo spremembe režima in boljše življenjske razmwere. Za slovenske turiste sta bila s tega stališča "najspornejša" Egipt in Tunizija, državi, ki vsako leto v povprečju skupaj sprejmeta več kot 30.000 slovenskih počitnikarjev.Ti od Hurgade, Šarm el Šejka, Hamameta in drugih znanih letovišč pričakujejo dobre hotele, okusno hrano in razgreto sonce - in vse to za ugodno ceno.

V MMC-ju smo zato pri dveh največjih slovenskih agencijah, Palmi in Kompasu, preverili, kako se pri prodaji njihovih aranžmajev pozna širjenje "arabske revolucije", ali so se turisti znašli tudi v kakšnem neprijetnem položaju in ali so hotelirji zaradi nastalih razmer kaj znižali cene. Odgovarjala sta komercialna direktorica Palme Leni Petek Rovšnik in svetovalec uprave Kompasa Mišo Mrvaljević. Oba zatrjujeta, da ob Sredozemlju ni prav nobenega razloga za skrb.

Ali politična kriza, predvsem v Egiptu in Tuniziji, vpliva na prodajo turističnih aranžmajev?
Palma
: To vsekakor drži. Vpliv je bil kar močan, vendar smo v turistični agenciji Palma že 12. marca ponovno vzpostavili zračni most, tako s Hurgado kot tudi s Šarmom, konec aprila pa tudi s Tunizijo.
Kompas: Tako v Egiptu kot tudi v Tuniziji so se razmere v vseh turističnih krajih povsem umirile in stanje je že nekaj tednov povsem normalno. Vrnili sta se že dve skupini zadovoljnih potnikov iz Egipta.

Tuje agencije poročajo, da je opazen močan upad obiska v Kairu, saj naj bi znamenite piramide bolj kot ne samevale. Se strinjate s to ugotovitvijo? Kako pa je s povpraševanjem za letovišča v severnoafriških državah, na primer Hurgada, Šarm el Šejk, Hamamet?
Palma
: V Kairu prav gotovo še ni čutiti takšnega turističnega utripa, vendar se turisti počasi vračajo, med njimi tudi slovenski. V Hurgado in Šarm že letimo, v Tunizijo pa bo prvi odhod 20. aprila.
Kompas: Turistov je po notranjosti Egipta resda manj; dejansko je to skoraj idealno, saj je bila gneča v templjih, ob piramidah, včasih že res huda. Naši potniki imajo prav zato zdaj možnost spoznati Egipt še toliko bolje in prijetneje, saj se jim ni treba prerivati v gneči. V Šarm el Šejku in Hurgadi, kamor prav tako tedensko odhajajo skupine naših potnikov, je stanje povsem normalno; povpraševanja je precej, saj ljudje, ki potujejo, vedo, da nemiri niso bili nikoli usmerjeni proti turistom. Konec koncev se niti enemu samemu turistu v času najhujših nemirov ni zgodilo nič. Tako v Egiptu kot Tuniziji ljudje živijo od turizma in sami najbolj pazijo na to, da so turisti varni.

So zaradi zaostrenih razmer v teh državah kaj padle cene aranžmajev?
Palma
: Cene so trenutno še ugodnejše, hotelirji so ponudili dodatne popuste.
Kompas: Za Šarm in Hurgado so hoteli ponudili posebne cene in naši gostje lahko zdaj tam letujejo ceneje. Aranžmaji z letalom, hotelom 3*** in polpenzionom so že od 439 evrov naprej.

Je kakšen izmed vaših gostov poročal o kakšni slabi izkušnji, povezani z nemiri v državi?
Palma
: Slabih izkušenj do zdaj ni bilo, domačini so prijazni, saj se zavedajo, da je turizem prioritetna panoga, za marsikoga edini vir preživetja.
Kompas: Ne, vsi naši gostje, se pravi že več kot 200, ki so se vrnili, hvalijo potovanje s presežniki. V Egiptu se vsi izjemno trudijo, da bi čim prej privabili nazaj čim več turistov, saj je turizem njihov kruh.

Koliko Slovencev po vaših podatkih vsako leto počitnice preživi v Tuniziji ali Egiptu?
Palma
: Samo v organizaciji turistične agencije Palma je v lani počitnikovalo več kot 20.000 gostov.
Kompas: Letno s Kompasom odpotuje v Egipt približno 5.000 gostov, približno toliko tudi v Tunizijo.

Ali ste že ali pa še nameravate odpovedati potovanje v kakšno bližnjevzhodno državo, kot sta na primer Sirija in Jordanija, od koder prav tako poročajo o protestih?
Palma
: Redno spremljamo vsa priporočila slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, in če bo treba, bomo to tudi storili.
Kompas: Za vse države, kamor organiziramo potovanja, imamo v Kompasu izdelam sistem ocenjevanja varnosti, izvrstno sodelujemo tudi slovenskim ministrstvom za zunanje zadeve kakor tudi s tamkajšnjimi oblastmi. Kadar koli presodimo, da je to potrebno, potovanje odpovemo. V obeh omenjenih so razmere na kraju samem povsem normalne. Konec koncev potekajo demonstracije tudi v Zagrebu, pa zato ne bomo odpovedovali počitnic na Jadranu.