Slovenska obala je kljub pregovorni lepoti hrvaške za domačine še vedno pogosta izbira. Foto: RTV SLO
Slovenska obala je kljub pregovorni lepoti hrvaške za domačine še vedno pogosta izbira. Foto: RTV SLO
Nesporno pa pri slovenskih ljubiteljih morja še vedno kraljuje Hrvaška. Foto: RTV SLO
Kljub vsemu pa podalpski narod brez gorništva ne more in ne zna. Foto: RTV SLO

Slovenska turistična organizacija v okviru svojih dejavnosti spremlja tudi potovalne navade Slovencev. Grobi rezultati raziskave, ki jo je po naročilu krovne področne organizacije izvedla družba Episcenter d. o. o. so pokazali, da poletne počitnice, ki so metodološko kategorizirane kot prostočasni odhod od doma, dolg 3 dni ali več, najraje preživljamo v Sloveniji ali na Hrvaškem, gospodinjstvo pa zanje porabi pod 100.000 tolarjev na člana.

V nadaljevanju povzemamo rezultate telefonskih raziskav, ki jih je družba izvajalka pridobila v mesecih med letošnjim majem in septembrom. Vsak mesec je bilo preko telefona po svojih potovalnih navadah povprašanih dobrih 1.500 oseb.

V maju je počitnikovalo 13,7 odstotka sodelujočih v raziskavi. Med njimi je bilo več žensk, statistično pomembno pa so odstopali tudi mlajši od 24 ter starejši od 55 let, višje izobraženi, prebivalci mestnih središč ter gospodinjstva s 3 ali 4 člani, katerih skupni neto dohodek presega 500.000 slovenskih tolarjev. Največ Slovencev je maja počitnikovalo v domovini in na Hrvaškem (oboje 36 odstotkov), ki jima sledijo Italija, Bosna in Hercegovina, Avstrija in Španija.

Najpogostejše aktivnosti med majskimi počitnicami so bile krajši oddih, pohodništvo, planinarjenje ali pa krožna potovanja. Med razlogi za izbor destinacije prevladujejo njena bližina, obisk sorodnikov ali prijateljev, odhod na vikend, prikolico ali v apartma, priljubljenost kraja počitnikovanja ali pa kraje sodelujoči obiskujejo iz navade. Za počitnice v maju je gospodinjstvo v povprečju namenilo 58.655 tolarjev na svojega člana, nekaj več ženske ter starejši od 55 let.

Glavna sezona
Raziskava konec junija je pokazala, da se je v omenjenem mesecu s počitnic vrnilo 10,4 odstotka vprašanih, med njimi pa sta izstopali starostni skupini med 35 in 44 ter med 55 in 64 let. Kar 48 odstotkov jih je oddih preživelo v Sloveniji, tretjina na Hrvaškem, ostali pa so se podali v Italijo, Bosno in Hercegovino ali v Francijo. Med aktivnostmi so bile najpogosteje omenjane morske, sledil je krajši oddih, pohodništvo in planinarjenje, med razlogi za odhod v izbrano letovišče pa njegova bližina lastniška nepremičnina, sorodniki, ugodna ponudba, lepota letovišča, zdravje ali pa navada. Gospodinjstva so na posameznega člana porabila nekaj manj kot maja, in sicer v povprečju 47.647 tolarjev.

Poraba je bila občutno višja julija, ko se je na počitnice odpravilo 15 odstotkov Slovencev. Znašala je 63.867 tolarjev na člana gospodinjstva. Najpogosteje so v tem obdobju počitnikovala dvočlanska gospodinjstva. Na Hrvaško se je podalo 52 odstotkov vprašanih, v Sloveniji je ostalo 37 odstotkov oseb, ostali pa so odšli v Italijo, Srbijo, Črno Goro, Nemčijo ali Grčijo.

Najbolj »aktivni« smo bili Slovenci avgusta. V osmem mesecu nas je na zasluženi oddih odšlo kar 32,7 odstotka, najvišji pa so bili tudi zneski, namenjeni počitnikovanju. V povprečju so gospodinjstva na posameznega člana porabila 75.771 slovenskih tolarjev. Daleč najbolj priljubljena je bila še vedno Hrvaška, kamor je odšlo 58,1 odstotka vprašanih, v domovini je ostalo 26,6 odstotka oseb, ostali pa so »baterije polnili« v Srbiji, Črni Gori, BiH-u ali v Grčiji.

L. D.