Med najbolj zaželene turistične destinacije leta 2010 spada Južnoafriška republika, ki bo gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: EPA
Med najbolj zaželene turistične destinacije leta 2010 spada Južnoafriška republika, ki bo gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: EPA
Zelena Slovenija na turistični borzi v Berlinu

Po poročilu ZN-ja so prihodki od turizma v letu 2009 padli za šest odstotkov zaradi svetovne gospodarske krize. Taleb Rifai, generalni sekretar Svetovne turistične organizacije ZN-ja, pa je na odprtju mednarodne turistične borze izjavil, da je najhujše mimo.

"Ljudje bodo še naprej potovali"
"Za sabo puščamo slabo leto ... Ljudje pa bodo še naprej želeli potovati. Tega se ne da ustaviti. Potovanje je postalo del kulture in miselnosti ljudi. Postalo je človekova pravica," je dejal Rifai in nadaljeval: "Tudi ko so prihodki padali, so ljudje še naprej potovali. Potovali so drugače, potovali so ceneje, potovali so bliže, zapravljali so manj denarja, a niso nehali potovati."

Na berlinskem sejmu, ki ga Rifai opisuje kot "mater vseh turističnih sejmov", razstavlja 11.127 podjetij iz 187 držav, kar je malce več kot lani.

Nemški trg, ki velja za največjega v Evropi, pa naj bi si opomogel šele leta 2011, je povedal vodja nemške turistišne zbornice Klaus Laepple. Dodal je, da bo leto 2010 "leto izzivov, a hkrati leto utrditve in stabilnosti". "Smo previdno optimistični, a ne evforični. Leto 2011 pa bi lahko bilo spet normalno leto," upa Laepple.

Slovenija, "zelena na vsakem področju"
Več o tem, kako se na sejmu na 170 kvadratnih metrih predstavlja Slovenija, si oglejte v priloženem prispevku iz Berlina, ki ga je za TV Slovenija pripravil Boštjan Anžin. "Slovenija želi biti zelena destinacija, zelena na vsakem področju," je pred kamero povedal direktor Slovenske turistične organizacija Dimitrij Piciga.

"Promocija turizma je promocija Slovenije," pa je na sejmu povedal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki je prav tako obiskal borzo v Berlinu. Dodal je še, da ima Slovenija veliko vrednost tudi v izjemno prijaznih in gostoljubnih ljudeh.

Zelena Slovenija na turistični borzi v Berlinu