Bodo novi turistični vodiči Sloveniji prinesli kaj več turistov? Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Bodo novi turistični vodiči Sloveniji prinesli kaj več turistov? Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Založba Mairdumont je za 14. april napovedala izid nove, pete predelane izdaje enega vodilnih turističnih vodnikov Baedeker: Slovenija (Baedeker-Reiseführer, Slowenien). Foto: Baedeker

Založba Mairdumont je za 14. april napovedala izid nove, pete predelane izdaje enega vodilnih turističnih vodnikov Baedeker: Slovenija (Baedeker-Reiseführer, Slowenien). Nova generacija med popotniki dobro poznanih in priznanih t. i. žepnih vodnikov v nemščini prinaša vrsto informacij, napotkov in priporočil za doživetij polno spoznavanje Slovenije kot turistične destinacije.

Založba, ki aktualno vsebine pripravlja in ponuja pod motom Znanje odpira svetove, je na novo zbrala in ovrednotila informacije o značilnostih in zanimivostih Slovenije. Kraji so navedeni po abecedi, vsebine, ki jih uredništvo posebej priporoča, so izpostavljene. Posebej pomembne teme so grafično vizualizirali, tudi v 3D-tehniki, knjigi pa je dodan zemljevid.

Za začetek maja je napovedan izid še enega zanimivega, prenovljenega in zelo podrobnega vodnika po Sloveniji bavarske Založbe Michael Müller, avtorice in dobre poznavalke Slovenije Lore Marr Bieger. To bo četrta, natančno predelana izdaja vodnika s preprostim naslovom Slovenija (Slowenien), ki zahtevnejšim obiskovalcev prinaša vrsto podrobnih napotkov za posamične kraje in znamenitosti po Sloveniji.

"Vrsta svežih izdaj turističnih vodnikov po Sloveniji nas bo letos podprla v naših prizadevanjih za promocijo Slovenije kot turistične destinacije, vredne obiska nemških gostov. Dobrodošla je tudi odločitev založb za izid vodnikov po Sloveniji pred turistično sezono. Aktualizacija izdaj vodnikov o Sloveniji tudi utrjuje konkurenčnost Slovenije na nemškem trgu," izid vodnikov o Sloveniji pozdravlja vodja predstavništva Spirit v Nemčiji Majda Rozina Dolenc.

Pri isti založbi, Michael Müller Verlag, je na začetku leta že izšel samostojni vodnik iste avtorice Lore Marr Bieger o Istri (Istrien). Zanimiv regionalni pristop se odmika od običajnih nacionalnih vodnikov po državah, saj obširno in samostojno predstavlja geografsko regijo Istre in vključuje tako slovenski kot hrvaški del.

Letos je pri Založbi Reise Know-How v Bielefeldu že izšla tudi nova, predelana in posodobljena izdaja vodnika za popotnike Slovenija s Trstom (Slowenien mit Triest). Avtorja Daniela Schetar in Friedrich Koethe sta jo poimenovala tudi Priročnik za individualno raziskovanje vseh regij Slovenije. Z zelenim metuljem so označene vse ekološke, do narave in okolja odgovorne vsebine, rumeno je označeno vse, česar nikakor ne gre zamuditi, z modro so poudarjeni posebni predlogi.

Na Bavarskem je pred kratkim izšel tudi vodnik po Sloveniji za gorske kolesarje z naslovom Trans-Slovenia, avtor in založnik je Uli Stanciu. Knjiga je pomemben prispevek k promociji nišne ponudbe za gorske kolesarje.

Na nemškem trgu je za ta segment na voljo tudi specializiran vodnik po alpskih vrhovih Soške doline, Soška dolina (Das Soča-Tal) avtorjev Petra Immicha in Michaela Kemlerja, založbe Freihais (Freiraus Verlag). Vodnik predstavlja 30 tur za gorske kolesarje s fotografijami, kartami in višinskimi profili ter GPS-koordinatami. Založba deluje tudi kot organizator in izvajalec kolesarskih in gorskokolesarskih tur po Sloveniji.