Spomladi bodo že stekle prve priprave na uprizoritev Škofjeloškega pasijona čez tri leta. Foto: Škofjeloški pasijon/Jure Nastran
Spomladi bodo že stekle prve priprave na uprizoritev Škofjeloškega pasijona čez tri leta. Foto: Škofjeloški pasijon/Jure Nastran
Škofjeloški pasjon
Obiskovalci bodo lahko pokukali v zakulisje Škofjeloškega pasijona. Foto: http://pasijon.skofjaloka.si

Tako se 9. marca začenjajo dnevi Škofjeloškega pasijona, v okviru katerih bodo pripravili razstave, koncert in srečanje pasijonskih mest.

Potegovali se bodo za mesto na Unescovem seznamu
Letošnjo pomlad bodo že stekle prve priprave na uprizoritev Škofjeloškega pasijona čez tri leta. Prav tako se začenjajo enoletne priprave na izdajo monografije, v pripravi pa je tudi dokumentacija, s katero se bo Škofjeloški pasijon potegoval za mesto na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine.

"Škofjeloški pasijon je ena največjih dragocenosti loškega prostora. Predstavlja edinstven del kulturne zgodovine slovenskega naroda in evropske kulturne dediščine, hkrati pa je enkraten in eden izmed najprepoznavnejših dogodkov v Sloveniji," je na novinarski konferenci dejal škofjeloški župan Miha Ješe.

Vrhunec bo izvedba skladbe Damijana Močnika
Dogodki v okviru dni Škofjeloškega pasijona, ki potekajo v medpasijonskem času marca in aprila, spominjajo na uprizoritev leta 2009 in naznanjajo uprizoritev leta 2015. V Sokolskem domu bo od 9. do 26. marca na ogled razstava akademskega slikarja Mateja Metlikoviča Passio Amoris.

Od 28. marca do 11. aprila pa bo zaživelo zakulisje Škofjeloškega pasijona, kjer bodo lahko obiskovalci pokukali tudi v maskirnico, garderobo in hlev ter spoznali namen pasijonskih romanj. V Sokolskem domu bo 9. marca srečanje slovenskih pasijonskih mest, na katerem se bodo osredotočali na vprašanje Komu in zakaj pasijoni danes.

Vrhunec letošnjih dni Škofjeloškega pasijona pa bo izvedba skladbe Damijana Močnika Pasijon po Janezu za soliste, zbor in orkester, ki bo 30. marca v večnamenski dvorani Trata. Na cvetno soboto, 31. marca, bo nato na Mestnem trgu še vrsta delavnic in stojnic z izdelki s pasijonskimi motivi, mesto pa bo obiskala tudi 40-članska pasijonska konjenica.