Selška Sora teče skozi središče Škofje Loke. Foto: BoBo
Selška Sora teče skozi središče Škofje Loke. Foto: BoBo
Fantje se kopajo v Poljanski Sori (Poljanščici) pod jezom v Škofji Loki. Foto: BoBo
Škofjeloška avtobusna postaja stoji na vhodu čez most, ki pelje v staro mestno jedro, nad katerim 'bdi' grad. Foto: BoBo
Ribič muhari v bližini starega mestnega jedra. Foto: BoBo

Med tujci je poleg prebivalcev iz sosednjih držav veliko zlasti Belgijcev in Nizozemcev. Še vedno pa loški turizem pesti pomanjkanje nastanitev.

V turističnem informacijskem centru v Škofji Loki v vseh letošnjih mesecih opažajo velik porast obiskovalcev. Tako so julija našteli 950 obiskovalcev, medtem ko jih je bilo v enakem lanskem obdobju 681. Avgusta bo številka zagotovo presegla 1.000, kolikor obiskovalcev so v najboljšem turističnem mesecu našteli lani, je pojasnila Jana Kuhar iz Turizma Škofja Loka.

Slovenci zaradi recesije po Sloveniji
Velik porast pripisuje temu, da zaradi recesije ljudje nimajo toliko denarja, da bi šli v tujino, zato raje obiskujejo svojo deželo. Tako je med obiskovalci največ Slovencev, tuji turisti pa večinoma prihajajo iz Evrope, največ iz sosednjih držav in Belgije, kjer s turističnimi oddajami zelo promovirajo Slovenijo.

Največkrat turisti v Škofjo Loko pridejo na ogled starega mestnega jedra in muzeja na Loškem gradu. Poleg teh dveh zanimivosti so priljubljeni še kapucinska knjižnica, cerkev v Crngrobu in spomenik stavbne dediščine Nacetova hiša. "Je pa Škofja Loka še vedno večinoma cilj enodnevnih obiskovalcev," je povedala Kuharjeva in pojasnila, da je veliko turistov, ki so nastanjeni v Ljubljani in pridejo v Škofjo Loko le na kratek nekajurni izlet.

Za dobro se je izkazala pot po treh loških gradovih, vendar je Kuharjeva opozorila, da bi bilo trebs izdelati tudi brošure v tujih jezikih, saj se tuji gostje veliko zanimajo za pohodništvo, omenjena pot pa je priložnost povezave hoje in spoznavanja kulturne dediščine. V občini se trudijo, da bi vzpostavili še več tovrstnih tematskih poti, vsaj deset zgodovinskega in deset športnega značaja.

Proste sobe včasih ni mogoče najti
Kljub vsemu je v Škofji Loki tudi precej povpraševanja po nastanitvah in zlasti med večjimi prireditvami se zgodi, da proste sobe ni mogoče najti, čeprav je na celotnem območju Škofje Loke ter Selške in Poljanske doline okrog 800 ležišč. Velika težava je tudi v tem, da ni večjega hotela, v katerega bi lahko namestili, denimo, avtobus izletnikov.

"Še najbolj nam manjka hotel, vendar smo si zadali koncept, da najprej naredimo Škofjo Loko bolj atraktivno, potem pa bomo povabili potencialne vlagatelje, ki bi bili pripravljeni investirati v hotel," je povedal škofjeloški župan Miha Ješe in naštel štiri točke, ki bi bile primerne za ureditev hotela. Meni, da je naloga občine zagotoviti ustrezne razmere, da bodo tisti, ki se ukvarjajo z ekonomsko dejavnostjo, videli izziv in priložnost v vlaganju v turistično infrastrukturo Škofje Loke.

Kampisti nimajo kje parkirati
Trenutno v kraju najbolj potrebujejo parkirišče za avtodome. "Veliko je 'kamperjev', ki nas sprašujejo, kje lahko parkirajo, pa jih ne moremo tukaj v bližini nikamor napotiti, saj je nelegalno, kjer koli parkirajo in prespijo," je opozorila Kuharjeva in dodala, da je to težava vse Slovenije. Občina ima načrt, da bi manjše postajališče za avtodome v razmeroma kratkem času uredili pri turističnem informacijskem centru. Ponudbe za ureditev postajališča se tako že zbirajo.

Glavna težava loškega turizma, kot ga vidi Kuharjeva, pa ostaja premalo sodelovanja in povezanosti vseh turističnih ponudnikov in krajanov. Tu je po njenem mnenju veliko neizkoriščenih potencialov.