Jedrski objekti bodo od zdaj odprti za turiste. Foto: EPA
Jedrski objekti bodo od zdaj odprti za turiste. Foto: EPA
Isfahan sicer ni znan le po jedrskem objektu, ampak tudi po svojem kulturnem bogastvu. Foto: EPA

Vodja iranske turistične organizacije, ki za nameček skrbi tudi za kulturno dediščino, Esfandiar Rahim Mašai je dejal, da je to naročil sam predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad, in da zdaj preučujejo načine, kako bi to uredili.

Ahmadinedžad je namreč prepričan, da hoče Zahod prepričati vse, da so nameni Irana zgolj zlonamerni, on pa hoče pokazati, da Iranci delajo transparentno in da ne ogrožajo nikogar.

Od Isfahana do Natanza
Za turistične obiske naj bi bil tako odprt tudi sporni jedrski objekt Natanz, ki leži kakšnih 250 kilometrov južno od prestolnice Teheran. Kaj bodo turistom tam kazali, je seveda drugo vprašanje, je pa jasno, da tuji obiskovalci, razen inšpektorjev IAEA-ja, tam niso imeli možnosti obiska. Ali bo mogoč tudi obisk drugih znanih jedrskih znamenitosti, kot sta Isfahan ali Bušer, ni znano.

Demagogijo uporabljajo vsi
Demagogija? Mogoče, je pa jasno, da te ne uporabljajo le Iranci, ampak kar vsi politični igralci. Popolnoma prosto se vsekakor ne bo nihče sprehajal, saj so se tudi inpšpektorji IAEA in mnogi novinarji pritoževali, da so bili pri ogledih vedno pod strogim nadzorom.

Zibelka civilizacije in verska pravila
Raje recimo še kakšno o iranskem turizmu. Ta še vedno ni dovolj razvit, čeprav gre za mesto, ki je ena od zibelk civilizacije. Slovi predvsem po prevzemajočih mošejah, Slovence pa bi verjetno zanimalo tudi smučanje, ki je mogoče v precej visokih gorah.

Največja ovira so stroga verska merila obnašanja, predvsem pa oblačenja, saj se morajo ženske pokriti od glave do peta. Včasih je ovira tudi jezik, saj se lahko po pričevanju tistih, ki so to državo že obiskali, zgodi, da več dni ne srečaš nobene tuje duše, ki govori enega od jezikov, ki ga govoriš tudi sam.

M. K.